CNG: de weetjes

CNG of aardgas is een brandstof in opkomst. Niet alleen omdat het goedkoop is, maar ook omdat het voor een schone verbranding zorgt. Een auto op aardgas stoot aanzienlijk minder CO2 en fijnstof uit dan een benzine- of dieselmodel. Ofwel: met een aardgasauto lever je een actieve bijdrage aan een betere luchtkwaliteit.

Veilig

Aardgas wordt opgeslagen in druktanks. Bij de G-TEC-modellen van ŠKODA zijn deze veilig onder de wagenvloer geplaatst. Zo nemen ze ook geen bagageruimte in beslag. Het tanken van aardgas is heel eenvoudig – zo gepiept.

Landelijke én Europese dekking

Aardgas is nu al op 125 locaties in Nederland beschikbaar. Er is altijd een tankstation in de buurt. Bovendien wordt het aantal verkooppunten snel uitgebreid. In heel Europa is aardgas goed verkrijgbaar. Bekijk met de knop hieronder alle locaties in Nederland.

Nog groener

De G-TEC-modellen van ŠKODA kunnen ook gebruik maken van Groengas. Dat heeft de zelfde eigenschappen als aardgas, maar het komt voort uit biogas dat ontstaat door vergisting van groen- en snoeiafval, slib en mest. Ofwel: gas uit hernieuwbare bron. Door groengas te gebruiken, wordt CO2-uitstoot van de auto met nog eens 72% verminderd.

Nieuwsgierig geworden?

We horen je denken: “Dat is te mooi om waar te zijn.” Nee hoor, neem zelf maar een kijkje bij onze G-TEC modellen. ŠKODA heeft de Octavia G-TEC en de Citigo G-TEC. Bekijk ze via de knoppen hiernaast.

Veelgestelde vragen over CNG

  • Wat is CNG?

    CNG is de afkorting van Compressed Natural Gas, ofwel: aardgas of Groengas onder druk. Bij de winning van aardgas is nauwelijks raffinage nodig. Zowel aardgas als Groengas worden door het ondergrondse leidingnetwerk getransporteerd; transport over de weg is daardoor niet nodig. Omdat CNG met een compressor samengeperst wordt tot een druk van 250 bar, kan het compact opgeslagen worden in tanks. CNG kent een fossiele- of hernieuwbare bron; Groengas. Zowel aardgas als Groengas worden in Nederland geproduceerd.
  • Wat bespaar ik met een CNG-motor?

  • Wat zijn de voordelen van CNG?

* De verbruikswaarden zijn gebaseerd op het Duitse H-Gas. In Nederland tank je aan de pomp L-gas met een lager methaangehalte en een ca. 15% hoger verbruik. Dit heeft geen invloed op de CO2-uitstoot.