Leusden,
14
juni
2020
|
07:00
Europe/Amsterdam

Auto wassen: tips van de vakman (tip 1: géén spons)

Auto wassen: tips van de vakman (tip 1: géén spons)

Samenvatting

Is je auto vies? Dan kun je hem natuurlijk door de wasstraat halen. Of je pakt het deze keer goed aan: geef je auto een uitgebreide wasbeurt met je eigen handen en onze tips.

Er zijn maar weinig autobezitters die zoveel tijd en moeite steken in het poetsen van hun auto, als professioneel detailer Jaromír Drahokoupil. Detailer is trouwens de officiële naam voor een uiterst secure autopoetser. Hij leert ons de fijne kneepjes van het vak.

Sponzen zijn verboden

“Er zijn een paar simpele basisregels. Als je je daaraan houdt, blijft je auto jarenlang prachtig. Het allerbelangrijkste is je materieel. Een fout die veel mensen maken, is dat ze een spons gebruiken. Alle sponzen zijn verboden, want ze kunnen de lak van de auto beschadigen. Vermijd ook de gedeukte fles met oude autoshampoo die nog in je garage staat, want daarin zit niet wat moderne autolak nodig heeft. Moderne poetsmiddelen zijn pH-neutraal en de allernieuwste shampoos bevatten componenten die ervoor zorgen dat de shampoo over het verfoppervlak glijdt zonder het te beschadigen”, vertelt Drahokoupil. Een belangrijke eerste les.

Twee emmers en een washandschoen

Gebruik de twee-emmer-methode. Als je het helemaal perfect wilt doen, dan stop je in een emmer een speciaal anti-vuilrooster. Ook wel een grit guard genoemd. Zo’n rooster houdt vuiltjes op de bodem en voorkomt zo dat ze zich weer aan de washandschoen hechten. Ja, je leest het goed: de vakman wast zijn auto met een washandje - pardon - een washandschoen.

Een andere veelgemaakte fout volgens Drahokoupil, is beginnen met wassen zonder de auto eerst af te spoelen. Afspoelen doe je met water en schuim. Misschien heb je zelf een hogedrukspuit waarmee je dit kunt doen, anders ga je naar een wasbox. Spoel vervolgens het schuim weg. Werk hierbij van beneden naar boven. Op die manier blijft het schuim iets langer op de auto zitten en valt het beter op als je een gedeelte overslaat.

Auto wassen in 9 stappen

De vakman gebruikt twee emmers, een washandschoen, autoshampoo en een handdoek. Hij zorgt dat de auto niet in de volle zon geparkeerd staat en gaat aan het werk:

  1. Spoel de auto af met water en schuim. Gebruik een hogedrukspuit om van beneden naar boven het schuim weg te spoelen.
  2. Vul twee emmers met water. Voeg aan één emmer pH-neutrale autoshampoo toe.
  3. Maak je washandschoen nat in de wateremmer, stop hem dan in de shampoo-emmer en was de auto met lange vegen.
  4. Spoel de handschoen na een tijdje uit in de emmer met water. Doop hem vervolgens in de emmer met shampoo en ga zo door.
  5. Was de auto van boven naar beneden. De echte pietje-precies kan drie washandschoenen gebruiken: één voor de bovenste helft, één voor de onderste helft en één voor de wielen.
  6. Gebruik een tuinslang om de auto af te spoelen. Dit werkt beter dan met de hogedrukreiniger.
  7. Droog de auto met een föhn of een handdoek. Sleep de handdoek losjes over de carrosserie, niet drukken.
  8. Reinig de velgen met een middel dat Iron-X heet. Het verwijdert de metaaldeeltjes in remstof.
  9. Als je de smaak te pakken hebt, breng je wax aan met de hand.

 

 

Dit kosten de poetsspullen die je nodig hebt

Nu denk je vast dat al die poetsspullen een klein fortuin kosten. Maar dat valt mee. Beschouw het bovendien als een investering in je auto. Om je een idee te geven: voor een washandschoen betaal je ongeveer een tientje, een emmer met grit guard kost 15 tot 20 euro. Dan de shampoo: een literfles kost ongeveer 10 euro. Velgenreiniger is wat duurder: 25 euro. En vind je de banden van je auto niet zwart genoeg? Voor 30 à 40 euro kun je ze zelf donkerder maken met bandenzwart. 

Jaromír Drahokoupil van JD Detailing

Voor dit bericht vertrouwen we op de kennis en kunde van Jaromír Drahokoupil, oprichter van JD Detailing. Sinds 2013 verzorgt zijn bedrijf de auto’s van veeleisende klanten. Door goed voor je auto te zorgen, vertraag je het verouderingsproces en behoudt hij zijn waarde beter. Iconische modellen zoals de ŠKODA FELICIA Cabriolet (zie video), gingen door Jaromírs zorgvuldige en liefdevolle handen. Jaromír besteedt minstens een week aan elke auto, daarna blinkt de auto mooier dan nieuw.