Leusden,
10
november
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Wanneer werken winterbanden het best?

Wanneer werken winterbanden het best?

Samenvatting

Heb jij dit najaar ook al een keer moeten krabben? Na de eerste nachtvorst kan het slim zijn om winterbanden onder je auto te laten monteren bij de ŠKODA-dealer. Wanneer werken winterbanden eigenlijk het best?

Het nut van winterbanden moet je niet onderschatten: zij zijn het enige contact dat je hebt met de weg. Wat de Nederlandse winter ook gaat brengen, in een heleboel weersomstandigheden bieden winterbanden meer grip dan zomerbanden.

Het beste weer voor winterbanden

Winterbanden presteren het best bij lage temperaturen, sneeuw en ijs. Dan bieden ze de onmisbare grip die nodig is om je auto veilig te laten rijden en krachtig te laten remmen. Ook op een droge weg staat een auto met winterbanden bij lage temperaturen eerder stil dan een auto met zomerbanden. Rond het vriespunt is het verschil in remweg al 3 meter, bij -10 graden Celsius hebben we het over 7 meter. In dat gat kun je de nieuwe ŠKODA SUPERB COMBI parkeren!

Wat is het verschil tussen zomerbanden en winterbanden?

Dat winterbanden meer grip bieden bij lage temperaturen en op sneeuw en ijzel heeft twee belangrijke oorzaken. Allereerst is de rubbersamenstelling anders: winterbanden zijn zachter dan zomerbanden en kunnen daardoor beter tegen de vrieskou. Als je naar een winterband kijkt, zie je dat het bandenprofiel ook anders is. Een heleboel groeven, inkepingen en andere openingen zijn aangebracht om sneeuw en water af te voeren. De honderden lijntjes in het loopvlak zijn maar klein, toch maken ze een wereld van verschil.

Winterbanden verplicht in Duitsland

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar wel de veiligste keuze. De ANWB adviseert iedereen die zijn auto in de winter dagelijks gebruikt, te kiezen voor winterbanden. Het weer voor volgende week is lastig te voorspellen, laat staan dat van de hele winter. Met winterbanden onder je auto kom je niet voor nare verrassingen te staan.

Als je op wintersport gaat, zijn winterbanden essentieel. In veel landen zijn ze verplicht. Dat begint al zodra je de grens met Duitsland oversteekt. Goed om te weten: de aanduiding M+S voldoet niet meer als kwalificatie voor winterbanden, let daarom op het verplichte sneeuwvlokjessymbool.

Zomerbanden zelf opslaan

Stel: je neemt het zekere voor het onzekere en gaat winterbanden bestellen. Waar laat je je zomerbanden? Zelf opslaan is een goede optie. Doe dat in een goed geventileerde, droge ruimte en bescherm ze tegen direct zonlicht. Belangrijk: banden met velg kun je ophangen of opstapelen, banden zónder velg zet je rechtop (zo zitten ze ook onder de auto). Optie 2 is nog eenvoudiger: laat je bandenset overwinteren in het ŠKODA bandenhotel. Dan verzorgt de dealer alles: hij wisselt je banden en slaat ze correct op.

Wist je trouwens dat je een nieuwe ŠKODA kunt private leasen mét winterbanden? Deze extra service kost een vast bedrag per maand en je hebt er geen omkijken naar.

Lees ook: Lege accu in de winter? Zo kun je dat voorkomen