Leusden,
11
november
2018
|
07:00
Europe/Amsterdam

Wintertips 1: wees de kou voor!

Wintertips 1: wees de kou voor!

Lage temperaturen, gladde wegen, slecht zicht – binnenkort moet elke automobilist eraan geloven. Met deze tips bereid je jezelf en je auto voor op de wintermaanden.

Je begint het winterseizoen goed met de ŠKODA Wintercheck. De dealer controleert je ŠKODA op 30 belangrijke punten, waaronder de remmen, de banden, de verlichting, de ruitenwissers, de accu en de vloeistoffen. Dat kost je slechts 19,95 euro en na afloop ga je met een gerust gevoel de weg op.

Voordelen van winterbanden

Vergeet de winterbanden niet. Wat je banden betreft, begint de winter zodra de temperatuur onder de 7 graden zakt. De grip van je zomerbanden gaat dan aanzienlijk achteruit. Dat komt doordat de rubbersamenstelling harder wordt. Winterbanden zijn gemaakt van een koudebestendig rubbermengsel en het loopvlak van de band heeft een ander profiel met extra lamellen. De openingen zijn groter, zodat water, sneeuw en drab sneller worden afgevoerd.

Denk eraan om van tevoren de profieldiepte te meten en die te vergelijken met de minimaal verplichte diepte van de landen waar je doorheen rijdt. In Nederland is 1,6 mm de absolute ondergrens, maar bij winterbanden wordt een minimum van 4 mm aangeraden. In sommige Europese landen is 4 millimeter zelfs de eis.

Gered met een handjevol zand

Om onaangename verrassingen te voorkomen, loont het de moeite om alvast een paar dingen in de auto te leggen. Een emmertje zand komt van pas als je een spiegelgladde parkeerplaats niet kunt verlaten. Als je in zo’n geval een handjevol zand voor de wielen strooit, lukt dat meestal wel. Daarmee bespaar je jezelf een hoop gedoe en tijd. Een kleine sneeuwschep kan ook handig zijn. Bijvoorbeeld als een sneeuwschuiver een witte wal voor je geparkeerde auto heeft geplempt.

Extra dekens en voedsel

Het is altijd verstandig om warme kleren en extra dekens in de kofferbak te leggen. Daar zijn jij en je passagiers maar wat blij mee als jullie onderweg stil komen te staan vanwege een ongeval of een wegafzetting. Zo’n situatie duurt soms uren en dan moet je wel warm zien te blijven.

In zulke gevallen is het ook prettig om iets te eten te hebben. Het is een kleine moeite om wat houdbaar voedsel in de auto te leggen. Gedroogd fruit, mueslirepen en beef jerky zijn goede opties. Vergeet niet om genoeg water te drinken.

Denk aan je telefoonoplader

In de winter wil je ook een telefoonoplader of powerbank bij de hand hebben. Mobiele telefoons raken bij koud weer sneller leeg en je wil niet het risico lopen om ver van huis zonder communicatiemiddel te staan. Tijdens een vertraging op het spoor of in de lucht, kun je met je smartphone de tijd doden en je familieleden of collega’s laten weten dat je later aankomt.

Sneeuwkettingen gebruiken

Als je naar bergachtig gebied gaat, is het slim om sneeuwkettingen mee te nemen. In de winter kan het weer snel omslaan. Denk eraan dat je de sneeuwkettingen om de aangedreven wielen legt. Alle huidige ŠKODA-modellen hebben voorwielaandrijving en in sommige gevallen vierwielaandrijving. Leg in beide gevallen de sneeuwkettingen om de voorwielen.

Controleer de vloeistoffen

Zorg dat je extra ruitensproeiervloeistof bij je hebt. Wanneer passerende auto’s vieze natte sneeuw op je voorruit spatten, wil je niet met een leeg reservoir zitten. Dan zie je na een tijdje bijna niets meer door de voorruit. Controleer bij aankoop of de ruitensproeiervloeistof geschikt is voor de winter en niet bevriest bij temperaturen onder het vriespunt.

In de wintermaanden is het absoluut niet verstandig om de brandstoftank bijna leeg te rijden. Door de tank minimaal halfvol te houden, ga je met een gerust gevoel op reis. Als er iets gebeurt en je komt stil te staan, dan kunnen de motor en de verwarming blijven draaien. Bovendien heb je daarna ook nog genoeg brandstof om je bestemming te bereiken.

Bevroren ramen en deuren

Bevriezen jouw autoruiten aan de binnenkant? Een grondige poetsbeurt van de ramen voorkomt dit. Want hoe minder vuil op het glas, hoe minder vocht op de ruiten condenseert. Als het probleem niet weggaat, kun je een anticondensspray gebruiken. Het is belangrijk om de auto goed te ventileren en de airco niet te lang te laten draaien. De toevoer van frisse lucht vermindert het beslaan van de ramen.

Bij oudere auto’s kunnen de deurrubbers bevriezen. Een efficiënte manier om dit te voorkomen, is een behandeling met siliconenspray. Zo loop je minder risico dat de rubber strip scheurt wanneer je hard aan het portier trekt. Brute kracht is sowieso niet de oplossing als de portieren vastgevroren zijn. Sla met je hand tegen de deur. Vaak is dat genoeg om de bevroren deur ervan te overtuigen zijn ijzige greep te laten verslappen. Fijne reis!