ŠKODA Rapid Spaceback: ruimtebeleving in de mooiste vorm

In het populaire segment van compacte auto’s komt ŠKODA met de Rapid Spaceback. Daarmee krijgen ŠKODA-rijders nog meer keus in de klasse tussen de Fabia en Octavia. De nieuwkomer is een hatchback met de looks van een combi en is daarmee een novum voor het merk. Vanzelfsprekend beschikt hij over de vertrouwde, praktische ŠKODA-kwaliteiten, aangevuld met een dynamisch en verfrissend design. Daarmee zal de ŠKODA Rapid Spaceback in de smaak vallen bij gezinnen die beseffen dat praktisch gebruiksgemak weliswaar voorop moet staan maar daarmee niet blind zijn voor de mooie dingen in het leven. De première van de Rapid Spaceback is tijdens de IAA van Frankfurt in september 2013. De maand erna beginnen de Europese marktintroducties.

RapidSB

blijf op de hoogte

Zoals het een ŠKODA betaamt, is de Rapid Spaceback ruim, zit hij vol Simply Clever-ideeën, biedt hij een goede bescherming, zijn er interessante manieren om hem te personaliseren, verbruiken de motoren weinig brandstof en is de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend. Met zijn interieurruimte is de nieuwe ŠKODA Rapid Spaceback een nieuwe benchmark in het populairste Europese marktsegment.

“De nieuwe ŠKODA Rapid Spaceback is een mijlpaal voor ŠKODA. Hiermee zijn we voor het eerst aanwezig in het strategisch belangrijke segment van de compacte, ruime hatchbacks”, aldus ŠKODA-directievoorzitter prof. dr. h.c. Winfried Vahland. “De Rapid Spaceback biedt meerwaarde in zijn klasse. Hij combineert de goede, praktische ŠKODA-kwaliteiten met de populaire hatchback-vorm. Hij is getekend volgens het nieuwe ŠKODA design, met een vlotte en dynamische lijn. De Rapid Spaceback is een compacte auto met sportieve chic, ruim en praktisch. Hij is ideaal voor jonge mensen en gezinnen”, besluit Vahland.

Een sportief model
RapidSB_Achter
De nieuwe ŠKODA Rapid Spaceback heeft een eigen uitstraling. Hij oogt sportief en elegant. Zijn dynamische lijnen mogen er zijn. Met name van opzij bekeken blijkt het unieke karakter van dit model. In vergelijking met conventionele hatchbacks oogt hij dynamisch en gestrekter, waardoor de lijn bijna iets van een combi heeft. De Rapid Spaceback onderscheidt zich hiermee van andere aanbieders in zijn segment.

De belangrijkste elementen in het dynamische silhouet zijn de strak getekende carrosserielijnen, de 2.602 millimeter grote wielbasis en de scherpe, hoge tornadolijn. Tussen de C- en D-stijl zit een derde zijruit.

Klantgericht zijn de mogelijkheden om de auto te personaliseren. Een geweldige ruimtebeleving geeft het enorme glazen panoramadak, dat als optie leverbaar is. Het getinte glas loopt van de voor- tot aan de achterruit en biedt alle inzittenden een vrije blik naar boven. In combinatie met dit dak is de naar wens leverbare grote achterruit een ander design-highlight. Het getinte glas van de achterruit loopt in dat geval ongeveer tien centimeter verder door naar beneden dan met de standaard ruit. Samen met het glazen panoramadak ontstaat zo een donker getint glasoppervlak vanaf de voorruit via het dak tot ver in de achterklep. Een zwarte spoiler bovenaan de achterklep vervolmaakt de dynamische looks.

De achterkant van de ŠKODA Rapid Spaceback onderstreept het sportieve karakter. Strakke lijnen zorgen voor een harmonieus en clean ogend geheel. Een zwart diffusor-element en de brede achterlichten met de voor ŠKODA kenmerkende C-vorm benadrukken de breedte.

De voorzijde van de ŠKODA Rapid Spaceback is tot aan de B-stijlen identiek aan de Rapid zoals die sinds begin dit jaar op de markt is. De belangrijkste elementen zijn de karakteristieke, chroomomrande grille met 19 verticale spijlen, het nieuwe ŠKODA-logo voorop de motorkap plus de koplampen en mistlampen die in klaverbladvorm gerangschikt zijn.

Een ruim en aantrekkelijk interieur

RapidSB_Interieur

Het interieur van de nieuwe Rapid Spaceback is smaakvol door de sportieve driespaaks stuurwielen, fraaie interieurlijsten en verfrissende designs van de stoelbekledingen. Typisch voor ŠKODA is de forse binnenruimte. De nieuwkomer mag dan krap 18 centimeter korter zijn dan de Rapid, de inzittenden genieten van net zoveel interieurruimte. In zijn segment biedt de Rapid Spaceback de meeste beenruimte (64 millimeter) en de meeste hoofdruimte (980 millimeter) achterin. Ook de bagage-inhoud behoort met 415 respectievelijk 1.380 liter (met neergeklapte achterbank) tot de royaalste in zijn categorie.

Als bonus bovenop de riante ruimte komen nog de diverse Simply Clever-oplossingen. Zo heeft de nieuwe Rapid Spaceback naar wens een dubbele bagagevloer. Daarmee is de bagageruimte horizontaal in twee niveaus in te delen, wat letterlijk dubbel gebruiksgemak oplevert. Bovendien hoeft de vloer niet buiten de auto achter te blijven als maximaal volume is gevraagd, want hij is eenvoudig in de onderste positie verschuifbaar. Verder beschikt de Rapid Spaceback over alle nuttige features uit de Rapid. Denk daarbij aan de ijskrabber in de tankklep, het vak voor een veiligheidshesje onder de bestuurdersstoel, de tweezijdig bruikbare bagagemat en de afvalbakjes in de portieren. Andere voorbeelden zijn de houder voor parkeerkaartjes, de multimediahouder, bekerhouders voor- en achterin en een hoedenplank die verticaal achter de achterbank is op te bergen.

Compromisloze veiligheid en bescherming
De nieuwe ŠKODA Rapid Spaceback beschikt over het van ŠKODA bekende hoge veiligheidsniveau. Een veelomvattend pakket beschermt de inzittenden. Daartoe behoren onder meer zes airbags (voorin, opzij voorin en gordijnairbags), in hoogte verstelbare driepunts veiligheidsgordels met gordelspanners en in hoogte verstelbare hoofdsteunen. Ook ABS en ESC zijn standaard aanwezig. Op de optielijst prijken xenon koplampen, een bandenspanningscontrolesysteem, mistlampen met corner-functie alsmede hill hold control.

Vier benzinemotoren en twee diesels
De nieuwe ŠKODA Rapid Spaceback komt met vier benzinemotoren en twee dieselmotoren op de markt. De moderne krachtbronnen leveren 55 tot 90 kW. De 66 kW sterke 1.6 TDI Greenline maakt in de Spaceback zijn debuut in de Rapid-reeks. In het nieuwe model bedraagt het verbruik slechts 3,8 l/100 km en de CO2-uitstoot komt uit op 99 g/km. Daarmee valt hij royaal binnen de grenzen voor slechts 20% bijtelling.

Grootse modellenoffensief uit de merkgeschiedenis
De ŠKODA Rapid Spaceback is de jongste toevoeging in het kader van het grootste modellenoffensief uit de bijna 118-jarige ŠKODA-historie. Binnen enkele jaren zal het Tsjechische automerk het volledige gamma hebben vernieuwd en uitgebreid. Gemiddeld komt elke zes maanden een nieuwe of gefacelifte ŠKODA op de markt. Het modellenoffensief vormt de basis van de ŠKODA-groeistrategie tot 2018. In dat jaar moeten de wereldwijde ŠKODA-verkopen uitkomen op minstens anderhalf miljoen auto’s per jaar.

Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws rondom de Nieuwe Rapid Spaceback? Schrijf je in voor de speciale nieuwsbrief.

Bekijk de website van de Rapid Spaceback.