ŠKODA Rapid wint prestigieuze red dot design award

De ŠKODA Rapid heeft een van ’s werelds meest begeerde onderscheidingen voor goed design gewonnen: de ‘red dot’ designprijs voor productontwerp. Een deskundige jury kent ieder jaar dit internationaal hoog gewaardeerde kwaliteitskeurmerk voor uitmuntend design toe. Het speelveld voor de red dot design award is altijd druk bezet, maar de ŠKODA Rapid is al de zesde ŠKODA die er met een red dot vandoor gaat.

Rapid-Design-Award

Ideale proporties, duidelijk afgebakende en cleane oppervlakken en scherp gesneden lijnen kernmerken de ŠKODA Rapid. Deze auto was in 2012 het eerste model in de nieuwe designtaal van ŠKODA. Het design is helder, nauwkeurig, verfrissend en emotioneel. Behalve met zijn onderscheidende looks, blinkt de Rapid ook uit met veel ruimte, een ongekend goede prijs-kwaliteitverhouding, een uitgebreide veiligheidsuitrusting en efficiënte motoren. Dit model is niets anders dan de maatstaf in zijn segment, want een 550 liter grote bagageruimte is alleen in veel duurdere auto’s te vinden.

De 37-koppige jury van de red dot award bestaat uit vermaarde designexperts en zij onderschrijven de kwaliteiten van de Rapid. De juryleden bekijken en testen jaarlijks alle mededingers. Ze beoordelen de kandidaten op criteria als innovatiegehalte, praktische eigenschappen, ergonomie, gebruiksduur, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid.

“Het ŠKODA Design Team en ik zijn erg blij met deze award”, aldus hoofdontwerper Jozef Kabaň van ŠKODA AUTO. “We hebben veel tijd en energie gestoken in het ontwerpen van de nieuwe ŠKODA-designtaal. Dat de ŠKODA Rapid, ons eerste model met het nieuwe design, direct in de prijzen valt, zien wij als erkenning voor ons werk.”

Dit jaar hebben 1.865 ontwerpers, architecten en bedrijven uit 54 landen in totaal 4.662 producten aangemeld voor de verkiezing van de red dot design award. Dat zijn de grootste aantallen ooit in de geschiedenis van de red dot. De categorie productdesign van de 2013 award is onderverdeeld in 19 subgroepen. Het is in deze categorie (productdesign) dat de Rapid de award heeft gewonnen.

ŠKODA is bepaald geen onbekende voor de experts. In 2010 wonnen zelfs twee modellen een red dot: de ŠKODA Yeti en de ŠKODA Superb. De ŠKODA Fabia had al in 2008 deze prijs gewonnen en de ŠKODA Roomster in 2007. De allereerste ŠKODA die indruk maakte op de jury was echter de populaire Octavia Combi, die in 2006 een red dot scoorde. Met andere woorden: maar liefst zes modellen van ŠKODA hebben de laatste jaren al de felbegeerde design award behaald.

De uitreiking van de red dot design awards is op 1 juli 2013 in het Aalto-Musiktheater in Essen, Duitsland. Daar zal ook de ŠKODA Rapid zijn opwachting maken. De gehele maand juli zijn vervolgens alle winnaars van dit jaar te bewonderen in het red dot design museum in Essen.