ŠKODAtours

Sinkeldam: ‘Ben als wielrenner echt bevoorrecht’

Een leven in het teken van trainen en rusten. Het topsportbestaan is zwaarder dan de meeste mensen zich realiseren. Voor wielrenners komen daar nog eens lange periodes waarin ze van huis zijn, bij. Giant-Shimano-renner Ramon Sinkeldam over de vraag of het profbestaan wel te combineren is met het gezinsleven.

"Als ik eerlijk ben, denk ik dat het vooral lastig is voor mijn vrouw en kind", reageert Sinkeldam stellig. “Vooropgesteld, ik ben al met Sanne samen sinds mijn tijd bij de beloftes van Rabobank, ze wist dus waar ze aan begon. Maar het betekent wel dat zij, als ouder, voor een groot gedeelte alleen komt te staan. Gelukkig heeft zij ook een achtergrond in de sport, dus ze begrijpt waar ik mee bezig ben.”

“Voor mijzelf is het vele op pad zijn gewoon geworden de afgelopen jaren. Natuurlijk is zo'n grote ronde als de Vuelta a Espana, die ik nu rijd, wel extra lastig. Dan ben je meteen minimaal vier weken weg. Dat valt me wel zwaar. Maar daar staat tegenover dat wanneer ik thuis ben, ik ook echt thuis ben."

Winkelen
Maar ook als hij ‘echt thuis’ is, moet Sinkeldam altijd rekening houden met zijn 'werk'. "Ja, het is gewoon mijn werk. Zo zie ik het. Natuurlijk is wielrennen voor mij meer dan dat, het is ook mijn hobby, maar ik zie het wel als mijn baan. Dat betekent dus dat ik niet even rustig een dagje naar het strand kan gaan. Alles wordt strak ingepland, ook dat soort zaken. Of iets simpels als een dagje winkelen is ook niet mogelijk. Dat klinkt voor de meeste mensen heel leuk, maar wielrenners denken gelijk: de hele dag op de benen staan, dat is moordend. Eigenlijk is ons leven daardoor helemaal niet zo boeiend, maar juist redelijk beperkt. We staan op, eten een broodje, trainen, nog meer eten, rusten. Dat ritme."

"Eerlijk is eerlijk: het leven van een renner is vaak ook heel erg mooi. En relaxt. Als het mooi weer is bijvoorbeeld en ik moet trainen. Dan kan ik rustig mijn rondje draaien en halverwege ergens een kop koffie drinken met een appeltaart erbij. Dat is fijn werken! Maar soms denk ik wel: had ik maar een kantoorbaan. Die gedachte is meestal gelukkig na een minuut of vijf wel weer weg. Dan realiseer ik me hoeveel geluk ik heb, dat ik deze sport als prof mag beoefenen. Ik ben wat dat betreft wel echt bevoorrecht en weet dat zeker te waarderen."

Genieten
Sinkeldam adviseert de Prof voor een Dag dan ook vooral te genieten van het korte uitstapje naar het profbestaan. "Zeker als je met een prof kan meerijden. Die hebben meestal toch een mooi verhaal te vertellen en zitten boordevol tips. Vraag dus vooral raak en geniet van de rit."

Wil jij ook voor één dag Prof zijn? Schrijf je dan snel in en misschien mag jij op 5 oktober een dag op pad met de profs van Team Giant-Shimano en Team Belkin.