ŠKODAtours

De kasseiencoup van Lieuwe Westra

Elke sporter kent die ene dag. Die dag waarop alles lukt. De perfecte dag. Wielrenner Lieuwe Westra beleefde die dag op 9 juli 2014 als het peloton van de Ronde van Frankrijk een 'mini-Parijs-Roubaix' rijdt. Door de inspanningen van de Fries legt zijn kopman Vincenzo Nibali tegelijkertijd een bom onder de Tour én de basis voor zijn eindzege.

"Ik heb die rit inmiddels wel 10.000 keer terug gezien," lacht Lieuwe Westra in zijn appartement in Monaco. Aan zijn voeten strekt de imposante Franse Riviéra zich uit. "Minimaal 10.000 keer! Die band hebben we aardig grijs gedraaid, van begin tot eind. Hoe we die dag wegreden van het peloton, hoe iedereen zijn werk deed. Geweldig."

Terwijl het hartje zomer is, valt de regen op 9 juli 2014 met bakken uit de hemel. Op de Grote Markt in Ieper laat de koning van België zijn gezicht zien in het startdorp van de Tour. Vandaag wordt het begin van wat in België De Grote Oorlog heet, herdacht. Terwijl de Belgische renners keurig in het gelid staan voor hun staatshoofd, schuilt de rest van het peloton in de ploegbussen. Op één man na.

"Natuurlijk stond ik een kwartier voor het begin van de etappe al aan de start!", haalt Astana-renner Westra de nu al beruchte Touretappe voor de geest. "Ja, in de stromende regen en in de kou! Het is mijn werk, ik ben een prof. En die dag moest ik vooraan meezitten. Wat er ook gebeurde. De hele ploeg rekende op mij om die vent voor in de koers te houden en het verschil te maken."

Honderd jaar na dato vindt er wederom een slagveld plaats in de Noord-Franse velden. De regerend kampioen en grote favoriet Chris Froome slaat tegen het asfalt. Het met modder besmeurde gezicht van de Brit kijkt één keer om zich heen en vlucht vervolgens snel de auto van zijn ploegleider in. Abandon. Even later sneuvelt ook de andere grote favoriet; Alberto Contador. De Spanjaard peddelt nog even door, maar vindt een dag later alsnog zijn Waterloo. De grote meneren van het peloton worden pijn gedaan door een Fries die op kop van de koers onverstoord en genadeloos hard door stoempt.

"Ik was alleen maar bezig met trappen en constant in de gaten houden waar mijn kopman Nibali precies zat. Hij reed zo vaak op de knip, op het randje van lossen. Dan keek ik weer achterom en dacht ik: 'waar blijft die man nou?' Ging ik weer voor hem zitten. Met afstand mijn beste rit die Tour en misschien wel de leukste uit mijn carrière ook. De hele ploeg was die dag gewoon echt goed. Het leverde Nibali enorm veel tijdwinst op, het was de basis voor zijn Tourzege."

De Italiaan pakt op 9 juli maar liefst 2,5 minuut voorsprong in het klassement op zijn naaste concurrenten. De Tour is gestreden, nog voordat de eerste berg ook maar in zicht is. Toch ging Astana die dag er niet met de zege vandoor. "Die was voor Lars Boom, de enige die ons kon bijhouden", lacht Westra. "Daarom rijdt hij vanaf dit seizoen ook bij ons", voegt hij met een knipoog toe.

Daarmee kan de rest van het peloton zijn borst nat maken. In de vierde etappe van de komende Tour, op 7 juli, doet de ronde wederom de Noord-Franse kasseien aan. Astana wekt vast en zeker aan de volgende kasseiencoup.