ŠKODAtours

‘De Tour is een schoolvoorbeeld van hoe het moet’

Hoe kijken coaches uit andere sporten naar het wielrennen? Hoe hebben zij met de wielersport te maken en wat zouden ze eventueel veranderen? In de rubriek 'als ik aan het stuur zou zitten' doen bekende coaches voor ŠKODA hun visie uit de doeken. In deel 1: oud-bondscoach van de schaatsers en technisch directeur van de Nederlandse Skivereniging Wopke de Vegt.

"Tussen het fietsen en het schaatsen is van oudsher een sterke band aanwezig. Met de nationale ploeg fietsten we altijd in de bergen. Steeds maar weer, vreselijk veel. Vaak ook mooie cols tijdens de hoogtestages, bijvoorbeeld in St. Moritz. Of de fietskampen op Tenerife en Lanzarote. Dan zaten we altijd tussen de 'echte renners'."

"De meeste schaatsers hebben ook een wielerachtergrond. Als junioren koersten ze vrijwel allemaal. Vice versa volgens mij trouwens ook. Genoeg wielrenners die ook aardig uit de voeten kunnen op de schaats."

"Het wielrennen is ook niet weg te denken uit het schaatsen, het is een onmisbare trainingstool. Dat is ook het mooie van fietsen: je kunt het elke dag doen zonder dat je je benen beschadigd. Hardlopen zorgt alleen maar voor blessures terwijl fietsen juist een hele vriendelijke manier van trainen is. Ideaal voor herstelwerk."

"Ik houd de innovatie in het wielrennen zeker bij. Dat is mijn vak, daar geniet ik van. De manier hoe in het wielrennen gebruik wordt gemaakt van track en trace, GPS-vormen, het meten van alle mogelijke waarden... Daar kijk ik naar, leer ik van en dat probeer ik te vertalen naar de sporten waarin ik nu actief ben voor de Nederlandse Skivereniging."

"Toch denk ik dat ook het wielrennen nog een slag kan maken in de wereld van 'meten is weten'. Kijk naar hoe er nu gewerkt wordt in Thialf met het Innosportlab, en met datzelfde lab op Papendal. Daar hebben ze van al het meetwerk echt een precieze wetenschap van gemaakt. En ze meten echt alles. Tot aan de lijn op de weg die je het best kunt volgen toe."

"Maar wij kunnen ook nog steeds veel van het wielrennen leren. Bijvoorbeeld de marketingmachine van die sport! Daar ben ik echt van onder de indruk. Hoe zo'n Tour de France is ingericht en met commerciële partners omgaat. Dat is echt het schoolvoorbeeld. Het gebeurd allemaal heel natuurlijk, bijvoorbeeld hoe ŠKODA continu met hun nieuwste modellen in beeld komt door achter het peloton te rijden. Slim."

"Of ik zelf overwogen heb om als coach de wielersport in te gaan? Laat ik het zo zeggen: ik ben wel gevraagd. Zowel recent als een tijdje terug. Maar ik kies ervoor om bij mijn leest te blijven. In de wintersporten dus. Maar op regionaal niveau help ik met liefde een aantal renners. Mooi werk!"