ŠKODAtours

Het Groene Tourboekje: de waaier

Wielerliefhebbend Nederland zal komende zomer weer aan de buis gekluisterd zitten als het grootste wielerspektakel ter wereld door Frankrijk kruist. Maar hoe zit het nu met al die termen en begrippen waarmee de kijkers door de Tourcommentatoren om de oren worden geslagen? Een handige gids voor de niet-kenners met in de vierde editie: de waaier.

In de eerste etappes in Nederland en België kwam het Tourpeloton hem al een paar keer tegen: de waaier. In Noord-Frankrijk en langs de kust van de Middellandse zee is de komende week de kans groot dat het bijzondere fenomeen zich weer aandoet. Maar wat is een waaier?

Als de wind 'op de kant' staat, dat wil zeggen: schuin van achteren of van voren komt, kunnen er in het peloton zogenaamde waaiers ontstaan. Dit zijn verschillende groepen in het peloton die tot stand komen door breuken die door de wind veroorzaakt worden. De waaier refereert aan de formatie die één zo'n groep aanneemt om zo goed mogelijk om te gaan met de wind. De renners rijden schuin achter elkaar waarmee de windweerstand zo klein mogelijk wordt gemaakt.

Waaiers kunnen van grote invloed zijn op het koersverloop. In de Tour van 2015 liepen kanshebbers Vincenzo Nibali en Nairo Quintana al tijdsverlies op dankzij door de Zeeuwse wind veroorzaakte waaiers. Dat de Tourkampioen van 2014 door de wind verrast werd is opmerkelijk. Vorig jaar legde hij het fundament onder zijn Tourzege door juist op het goede moment voorin te zitten, terwijl het peloton achter hem brak.

Nederlanders en Belgen zijn traditioneel goed in het waaierrijden. Van jongs af aan krijgen Hollandse renners al veel te kampen met de wind. In de Tour van 2013 gaf de Nederlandse ploeg Belkin (tegenwoordig Team LottoNL-Jumbo) samen met het Belgische QuickStep een schoolvoorbeeld van het waaierrijden.

LEXICON

Waaier - Schuin achter elkaar fietsen om zo min mogelijk wind te vangen
Op de kant zetten - Bij zijwind het peloton zo'n formatie opdringen dat de achtersten niet meer uit de wind kunnen rijden en lossen
Uit de wind zetten - Zo weinig mogelijk wind vangen door schuin achter een ander te fietsen
Gras maaien - Zo ver op de kant rijden dat één voet door de berm schiet
Kop over kop rijden - Renners die het kopwerk snel overnemen van elkaar
Wieltjes zuigen - Zo kort mogelijk op je voorganger rijden
Wieltjeszuiger - Iemand die nooit de kop overneemt
Zweetdief - Profiteur van andermans werk
Aanklampen - Er nog net bij zitten
Aan zijn stuur hangen - Zie aanklampen
Colleren - Vol in de wind rijden
Slag missen - Niet meezitten in de juiste groep
Mongolenwaaier - Zie slag missen, de groep renners achter de kopgroep
Breken - De plek waar het gat valt
Gat - Veroorzaakt door de eerste renner die verkeerd in de wind komt
Achtervolgingswedstrijd - Groepen die op groepen jagen
In de beugel hangen - Diep in het stuur hangen
Blazen - Op het buitenblad door de wind heen knallen
Buitenblad - Het grootste tandwiel aan de trapas
Op de grote molen - Op het buitenblad rijden
Gekookt zijn - Uitgeput de achtervolging opgeven