ŠKODAtours

Het Groene Tourboekje: de Grand Départ

Wielerliefhebbend Nederland zal komende zomer weer aan de buis gekluisterd zitten als het grootste wielerspektakel ter wereld door Frankrijk kruist. Maar hoe zit het nu met al die termen en begrippen waarmee de kijkers door de Tourcommentatoren om de oren worden geslagen? Een handige gids voor de niet-kenners met in de derde editie: de Grand Départ.

Er zijn weinig sportevenementen waarbij zoveel te doen is om de start, als bij de Tour de France. De Olympische Spelen hebben de wereldwijd door miljarden mensen bekeken openingsceremonie, het WK voetbal probeert dat sinds de midden jaren '90 te imiteren. Maar een Grand Départ is niet voor niets 'grand'. De feesten in een stad waar de Tour de France vertrekt duren een week, en dat is nog niets vergeleken met de voorbereidingstijd die vereist is.

De stad Utrecht is al jaren bezig met de Grand Départ van 2015. Dat is ook nodig want ten opzichte van het volksfeest dat de Engelse er in 2014 van maakten (Yorkshire) is er flink wat werk aan de winkel. De Engelsen kreeg door bijna het gehele land miljoenen mensen op de been, zelfs Prins William en zijn geliefde Kate maakten hun opwachting bij de start van de Tour in hun land. Wereldstad Londen (aankomst derde etappe) werd er zelfs twee dagen volledig voor op slot gedaan.

Ook het Utrechtse straatbeeld ademt al maandenlang de Tour. Iconen als Nijntje, door de stad gereden op speciale Touredities van de ŠKODA Octavia Combi, en Gazelle-fietsen in de kleuren van de Tourtruien, komen regelmatig voorbij. Op 4 juli zal de stad, en de omgeving, volledig in het teken staan van de Tour. Zelfs de weg onder de Dom werd opengesteld voor het passerende peloton.

Het is niet voor het eerst dat de Grand Départ plaatsvindt in Nederland. Rotterdam had in 2010 als laatste de eer. Ook Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978) en Den Bosch (1996) gingen de Domstad voor. Dat het ook wel eens mis kan gaan bij de Grand Départ, weten wij als geen ander. De proloog van Leiden viel letterlijk en figuurlijk in het water. Jan Raas, die de proloog won maar deze geschrapt zag worden door de hevige regenval, is er nog altijd razend over.

Het belangrijkste van de Grand Départ is uiteindelijk tijdig van start gaan. Zoals Bram Tankink in 2008 bewees. https://www.youtube.com/watch?v=w2BKU3_Df1Q

LEXICON

√ Er een snok aan geven – Met een flinke krachtsinspanning op gang komen
√ De ketting strak leggen – Een hoog tempo aanhouden, nodig in de Utrechtse proloog
√ Het grote mes erop zetten – Constant op een hoog verzet rijden, zoveel mogelijk meters maken per omwenteling
√ Een brommertje inslikken – Op constante hoge snelheid de tijdrit rijden
√ Het snot voor de ogen rijden – Zeer diep gaan
√ Neutralisatie – De eerste meters van de koers die niet meetellen, niet van toepassing bij Proloog
√ Proloog – Eerste rit van een etappekoers die begint met een tijdrit, niet langer dan 7,8 kilometer
√ Eindschot – Op de finish af denderen