ŠKODAtours

Het Groene Tourboekje: kopmannen en knechten

Wielerliefhebbend Nederland zal komende zomer weer aan de buis gekluisterd zitten als het grootste wielerspektakel ter wereld door Frankrijk kruist. Maar hoe zit het nu met al die termen en begrippen waarmee de kijkers door de Tourcommentatoren om de oren worden geslagen? Een handige gids voor de niet-kenners met in de tweede editie: kopmannen en knechten.

De kopman is vanzelfsprekend de belangrijkste renner binnen de ploeg. Bij de meeste ploegen gaat het om iemand die een serieuze gooi kan doen naar een strakke eindklassering in het algemeen klassement. Beter bekend als de strijd om de gele trui. Soms kan een kopman ook een sterke sprinter zijn, zoals Marcel Kittel bij Team Giant-Alpecin. De rest van de negenkoppige ploeg wordt vervolgens om die ene renner heen gebouwd. Oftewel: de rest moet knechten.

Onder die knechten bevindt zich meestal één renner op wie de kopman blind vertrouwd. Dit is vaak de renner die bergop zijn klassementsrenner het langst weet bij te staan. Zij worden ook wel de meesterknechten genoemd. De renners die bergop juist niet goed mee kunnen zijn de waterdragers. Voordat ze gelost worden op de eerste klim moeten zij snel nog een rondje drinkbussen halen bij de volgauto’s achter het peloton.

Favorieten

De drie grote kopmannen die in juli aan de strijd om het geel beginnen zijn de Italiaan, en regerend kampioen, Vincenzo Nibali, de Spanjaard Alberto Contador en de Brit Chris Froome. Net als Nibali hebben ook Contador en Froome eerder al de Tour gewonnen. Twee van de drie grote kanshebbers doen beroep op een Nederlander als meesterknecht. Lieuwe Westra hielp in de Tour van 2014 Nibali aan het geel, Wout Poels vertrok samen met Froome op een tweekoppige hoogtestage naar Zuid-Afrika.

Nederlandse Kopmannen

Er zijn ook twee Nederlandse renners die als kopman aan de Ronde van Frankrijk beginnen. Team LottoNL-Jumbo gokt op het jonge talent Wilco Kelderman terwijl de Luxemburgse Trek-formatie de oud-kopman van die ploeg op de loonlijst heeft staan. Bauke Mollema wordt hun speerpunt in het algemeen klassement. En dan is er nog Robert Gesink. Kan de voormalige kopman van de Rabobank nu dienen als meesterknecht van Kelderman?

Lexicon

Kopman - De grote ster van de ploeg, de man die het moet doen in het algemeen klassement
Patron - De kopman der kopmannen. De baas van het peloton
Knecht - Bij de grote ploegen betreft dit meestal alle overige renners. Knechten rijden volledig in dienst van de kopman
Meesterknecht - De knecht der knechten, meestal de man die bergop het langst bij de kopman blijft
Luitenant - Zie meesterknecht
Patatcoureurs - Niet bepaald de allergrootste talenten, maar soms uitermate geschikt voor de rol van knecht
Waterdrager – De knecht die de bidons uit de auto’s moet halen
Buffelen - De voornaamste taak van de knechten
Uit je pijp komen - Het moment in de koers waarop de kopmannen hun status waarmaken en de aanval inzetten
Het bordje van de concurrent leeg eten - De concurrentie het werk laten doen
Aan de boom schudden - Stevig op kop sleuren om de zwakkere renners eraf te gooien
De kaart trekken - De kopman wordt ingezet
Duivels ontbinden - Op de pedalen staan voor een serieuze aanval op het geel
Aan het elastiek hangen - In laatste positie van de kopgroep rijden als het bergop gaat
Het kraakt bij - De eerste renner van voren die een gat laat vallen naar de mannen voorop
Erdoor zitten - Niet meer mee kunnen met de overige kopmannen
Erdoor komen - Een inzinking te boven komen
Merckxiaans - Zonder twijfel de allerbeste zijn. Zie Eddy Merckx
Eddy Merckx - Belg. De ultieme kopman