ŠKODAtours

Het Groene Tourboekje: rondjes om de kerk

Wielerliefhebbend Nederland zal komende zomer weer aan de buis gekluisterd zitten als het grootste wielerspektakel ter wereld door Frankrijk kruist. Maar hoe zit het nu met al die termen en begrippen waarmee de kijkers door de Tourcommentatoren om de oren worden geslagen? Een handige gids voor de niet-kenners met in de vijfde editie: de na-Tourse rondjes om de kerk.

De grote parade op de Champs-Elysées zit er weer op. Met de champagneglazen in de hand reden de meeste renners van het peloton gebroederlijk over de eindstreep in Parijs heen. De afsluitende etappe van de Tour de France wordt niets voor niets een ‘veredeld criterium’ genoemd. Maar de echte ‘rondjes om de kerk’ beginnen pas na de Tour. En voornamelijk in Nederland en België.

De Acht van Chaam, De Draai van de Kaai, De Wateringse Wielerweek, De Nacht van Hengelo. De wielercriteriums waar de profs na de Tour in actie komen krijgen de mooiste namen mee. Het feest begint traditiegetrouw een dag na de Tour in het Brabantse Boxmeer. En daar wordt flink betaald om de (lokale) helden aan de start te krijgen.

Renners als Tourwinnaar Chris Froome en zijn grootste uitdager Nairo Quintana kunnen wel tot dertigduizend euro per dag rekenen voor deelname aan de lokale wielerfeesten waar maximaal 100 kilometer gefietst wordt. Meer dan complete ploegen aan prijzengeld verdiende tijdens de drie weken durende Tour de France.

Bij de Nederlandse criteriums wordt vooral hoog ingezet op de eigen helden. Kopmannen Robert Gesink en Bauke Mollema hebben een overvolle kalender, meesterknechten Wout Poels en Lieuwe Westra (die het geel de afgelopen twee jaar allebei naar Parijs reden in dienst van respectievelijk Froome en Vincenzo Nibali) zijn eveneens zeer gewild.

Moeten deze koersen dan serieus genomen worden? Allerminst. Hoewel er wel voldaan moeten worden aan regelgeving van de internationale wielerunie UCI, draait het bij een criterium vooral om de eraan gekoppelde braderie met veel worst en bier. Renners komen meestal in de camper met de hele familie naar de koers. Na drie weken ploegen in Frankrijk zijn de Nederlandse en Vlaamse wielerkermissen ook voor hun één groot feest.

LEXICON

√ Criterium - Kleinere wielerwedstrijden, meestal gekoppeld aan dorpsfeesten
√ Rondje om de kerk – De spottende term voor een criterium waar profs aan deelnemen
√ Kermiskoers – Een criterium gekoppeld aan de dorpsfeest / de lokale kermis
√ Handjeklap – Van tevoren bepalen wie de winst pakt, geaccepteerd in criterium
√ Sprint-a-deux – Verrassend vaak het geval bij criterium, niet toevallig tussen twee van tevoren aangewezen renners
√ Niet op de foto staan – De eindsprint met groot verschil verliezen
√ Het spel is op de wagen – We zijn nu echt onderweg
√ Telefoneren – Opzichtig laten weten dat je de demarrage aangaat
√ Wielerfeest – Hetgene waar het vooral omdraait bij de kermiskoers