ŠKODAtours

Hinault en Prudhomme genieten van Tour in Nederland

De legendarische Franse Tourkampioen Bernard Hinault en Tour de France-directeur Christian Prudhomme hebben genoten van het wielerfestijn in Utrecht. De Domstad was dan ook een meer dan logische keuze voor de Grand Départ.

"Nederland is een echt fietsland. De hele bevolking zit op de fiets," lacht Hinault, die vijf keer de Tour de France won. "Ik heb in mijn carrière altijd mooie duels uitgevochten met Joop Zoetemelk, Jan Raas, Henk Lubberding en Peter Winnen; dat was een goede generatie."

"Jongens als Bauke Mollema en Robert Gesink zijn goede coureurs, ze zijn in staat om een klassieker op hun naam te schrijven, maar ze komen tekort om de Ronde van Frankrijk te kunnen winnen", blikt hij vooruit op de strijd.

"De kampioen voor de aankomende Ronde van Frankrijk moet je zoeken tussen de uitstekende klimmers, mannen als Nairo Quintana, Chris Froome, Alberto Contador en Vincenzo Nibali. Die mannen zijn net even een klasse beter dan de Hollanders."

"En misschien kan Rigoberto Urán wel voor een verrassing zorgen. Mollema en Gesink moeten in elk geval niet wachten op de laatste klim om aan te vallen want dan komen ze tekort tegen die coureurs."

Ook Tourdirecteur Prudhomme genoot in Utrecht. "Het is geen toeval dat Nederland in 1954 de eerste Tourstart buiten Frankrijk mocht organiseren en het is ook geen toeval dat het nog altijd recordhouder van meeste Grand Départs in het buitenland is."

"Voor de Tour en de ASO is het heel belangrijk om de link te versterken tussen het dagelijkse fietsen en de kampioenen. In Nederland en Utrecht kun je zien dat die link erg sterk is. Elke keer als ik in jullie land ben, zie ik overal fietsers."

"Bij de Grand Départ in Rotterdam vijf jaar geleden kwamen er zelfs veel toeschouwers op de fiets naar de Tour kijken. Dat was in Utrecht niet anders en dat vind ik erg mooi."

"Ik was erg blij dat Lars Boom vorig jaar de speciale etappe over de kasseien won. Het was alweer negen jaar geleden dat Nederland met Pieter Weening een ritzege had weten te boeken. Tijdens de eerste dag in Utrecht keek ik vooral met veel belangstelling naar Tom Dumoulin."

"Ook renners als Bauke Mollema en de jonge Wilco Kelderman volg ik. Het is belangrijk voor de Tour dat we ritwinnaars uit nieuwe landen krijgen, denk aan het Afrikaanse continent, maar het is net zo belangrijk dat ook traditionele wielerlanden als Spanje, Italië en Frankrijk blijven winnen en Nederland hoort ook in dat rijtje thuis."