ŠKODAtours

Johan van der Velde: ‘Probeer er te zijn voor die jonge gasten’

De Tour stopt voor niemand. Een mekanieker is dan ook voor elke ploeg van groots belang. Daarom aandacht voor de man achter het materiaal: Johan van der Velde, oud drager van de gele trui en tegenwoordig buschauffeur van Team Roompot Oranje Peloton.

Hoe bent u buschauffeur van Team Roompot geworden?
“Ik ben er zelf op af gegaan. Aangezien ik alle benodigde papieren al had en vroeger zelf ook actief ben geweest als wielrenner, was het voor mij vrij gemakkelijk om aan deze baan te komen. Achteraf ben ik erg blij dat ik voor deze baan heb gesolliciteerd, want ik voel me helemaal op m’n plek.”

Hoe ziet uw dag eruit tijdens een etappe?
“Meestal moet ik al heel vroeg opstaan om ervoor te zorgen dat alles klaarstaat voor vertrek. Als alles in orde is, rijd ik van het hotel naar de start. Zodra we bij de start zijn, geven de ploegleiders de renners instructies en wordt de tactiek van de betreffende etappe besproken. Als de renners zijn vertrokken zet ik zelf ook de reis voort naar de finish en zorg ik dat ik op tijd aankom. Het is gelukkig nog nooit voorgekomen dat ik de laat ben gekomen.”

En wat doet u als de renners zijn gefinisht?
“Samen met de masseur van onze ploeg, zorg ik er ook voor dat de voeding voor de renners klaarstaat. Daarnaast probeer ik ook iets bij te dragen aan de sfeer binnen het team. Als oud-renner kan ik mijn ervaring goed gebruiken als de renners vragen voor mij hebben. Ik probeer er altijd voor die jonge gasten te zijn. Het is voor mij belangrijk dat ze weten dat ze te allen tijde welkom zijn voor een praatje in de bus!”

Zo te horen maakt u lange dagen.
“Ja, soms zijn ze wat langer dan anders. Vaak hangt dat af van de afstand van het hotel naar de finish. Als we bij de finish zijn, moet de bus natuurlijk ook nog schoongemaakt worden. De bus moet er natuurlijk elke dag gelikt uitzien! Overigens liggen de meeste renners tegen die tijd al lang op bed om goed uitgerust te zijn voor de volgende etappe, ha!”

En komt u nog veel bekenden uit de wielerwereld tegen tijdens de etappes?
“Jazeker, er zijn nog veel renners uit ‘mijn tijd’ die actief zijn gebleven binnen de wielersport. Ik vind het heerlijk om een praatje te maken met oude bekenden. Gelukkig zijn er nog een hoop oude bekenden actief; is het niet als ploegleider, dan wel als masseur of iets dergelijks. Ik ben in ieder geval blij met mijn baan als buschauffeur, want ik vermaak me prima!”