ŠKODAtours

‘Mag mijn hobby met mijn idolen beoefenen!’

"Het eerste rondje dat ze over het circuit knallen, zie je dat al die tijdrijders veel te hard gaan. Maar ja, wat verwacht je met zo'n mooie rode Tourauto die achter ze aanrijdt? Mannen worden hier weer kinderen."

Rob Harmeling, die bij de ŠKODA Prof voor een Dag een groep van twaalf amateurrenners begeleidt, merkt dat hij zijn tijdelijke pupillen op het Circuit Park Zandvoort vooral moet afremmen in hun voorbereiding op de 4,3 kilometer lange tijdrit. "Ik kwam de pitbox van mijn ploegje binnenlopen en zag dat die mannen strak van de adrenaline stonden. Dat werpt zo'n dag vanzelf op. De hele ambiance die op het circuit is aangebracht heeft zo'n overweldigende uitstraling, al die kerels zijn onder de indruk. Ik moet ook zeggen dat het wel een hele bijzondere locatie is voor een wielerclinic. Tel daarbij de begeleiding van profrenners, coaches en ploegauto’s op; dat maakt deze dag echt uniek."

De voormalige profrenner dient tijdens de ŠKODA Prof voor een Dag als één van de coaches die de deelnemers van aanwijzingen voorziet. Hij wordt daarin bijgestaan door renners als Maarten Tjallingii, Bram Tankink en Jos van Emden. In totaal werken ruim negentig amateurrenners onder intensieve begeleiding op het circuit een individuele tijdrit af.

"Ik heb echt alles gegeven", hijgt deelnemer Ruben van Dalen als hij over de streep komt. "Onderschat het niet, het is echt een zwaar rondje, vooral dat laatste stuk. Dan denk je dat je er bent en dan moet je nog even vol tegen de wind in. Dat valt echt zwaar tegen." Hij krijgt bijval van Piet Kuys. De KNWU-begeleider schiet op het circuit in zijn ŠKODA van de wielerbond tussen de plukjes wielrenners door. "Daar is dit natuurlijk een geweldige plek voor, maar bij deze jongens moeten we wel wat meer oppassen. Zij zijn koersauto's toch niet gewend." Het circuit is volgens Kuys een geweldige locatie voor de auto's, maar de fietsers moeten er hard werken. "Het is heel veel draaien en keren en er zitten een paar venijnige klimmetjes in. Die jongens moeten hier echt flink aan de bak."


Van Dalen beaamt dat het hard werken is. "Maar daar krijg je wel een geweldige ervaring voor terug. Kom op, ik word bijgestaan door Maarten Tjallingii, dat is toch geweldig? Dat maakt deze dag voor mij ook zo mooi. Los van hoe goed alles geregeld is: ik mag hier mijn favoriete hobby met mijn idolen uitoefenen. Een bizarre ervaring."

Tussen de ochtendtrainingen en de daadwerkelijke tijdrit in krijgen de Profs voor een Dag een uitgebreide lunch voorgeschoteld. Terwijl de renners eten, houdt Gert Jakobs samen met Giant-Shimano-baas Iwan Spekenbrink op het podium de stemming erin. Verhalen over het gemiste goud van Los Angeles en 'snokken' worden afgewisseld met de bevestiging dat Spekenbrink niet van plan is toptijdrijder Tom Dumoulin komend seizoen naar de concurrent te laten verkassen. Die vraag kwam overigens uit het publiek en werd gesteld door Belkin-ploegleider Frans Maassen.

Heleen de Looff vermaakte zich kostelijk tijdens de lunch. Tussen de vele mannen op het circuitpark lijkt zij met Giant-Shimano-renster Floortje Mackaij een van de weinige dames te zijn. "Ik heb in ieder geval nog geen andere kunnen ontdekken", lacht ze terwijl ze langsgaat bij de op het circuit aanwezige neutrale service van Shimano. "Het circuit ligt bij mij zo wat in de achtertuin en ik heb er altijd al eens overheen willen fietsen. Dit is daar natuurlijk een geweldige dag voor! Ha, de heren kan ik helaas niet bijhouden, maar het is vooral een leerzame dag. Ik krijg veel tips mee over hoe ik het best op mijn fiets kan zitten, hoe bepaalde onderdelen van een tijdrit werken, hoe je bochten het best aansnijdt. Echt van alles. Ik ben blij dat ik gekomen ben."

Voor Harmeling is dat ook de reden waarom hij graag aan clinics als deze meewerkt. "Het maakt mij echt niet uit of één van mijn jongens de tijdrit wint. Echt geen bal. Als ze maar iets leren! Dat is het aller belangrijkst. Ik geef tips mee voor het sturen, schakelen, de cadans. We proberen hun vaardigheid op de fiets te verhogen. Als ze lang nadat ze van het circuit af zijn nog steeds iets aan mijn tips hebben, is zo’n dag geslaagd!"

Foto's & Videoverslag
Bekijk alle foto's van Prof voor een Dag (Flickr) of bekijk de video op Youtube.com/skodanl

Uitslagen