Rittenadministratie: wat zijn de eisen?

De Belastingdienst stelt bij vier verschillende factoren eisen aan een rittenregistratie: het soort voertuig, het doel van het voertuig, het aantal bestuurders en het soort kenteken.

Die factoren bevatten informatie die samen zorgen voor een compleet beeld van een specifiek voertuig”, aldus de website Rittenregistratie.com.

Soort voertuig

Is het een personenwagen of één van de vele andere mogelijkheden? Die vraag heeft te maken met bijtellingsregels. “Wanneer het gaat om een zoutstrooier hoeft er geen bijtelling betaald te worden voor het gebruik van dit voertuig”, aldus Rittenregistratie.com. “Een zoutstrooier is zo ingericht dat het zeer onwaarschijnlijk is dat deze wordt gebruikt voor privédoeleinden. Het doel van het voertuig is dan ook zakelijk. Het soort voertuig bepaalt in bijna negentig procent van de gevallen ook het soort kenteken en het doel van het voertuig.”

Doel van het voertuig

Werkgever en werknemer bepalen samen het doel. “Het doel is belangrijk voor de Belastingdienst omdat bij alleen privégebruik het nog niet verplicht of gebruikelijk is om een rittenregistratie bij te houden”, stelt de Rittenregistratie.com. “Bij een combinatie tussen zakelijke en privé doeleinden kan het wel belangrijk zijn.” Het belang van een rittenregistratie wordt bepaald door de afspraak die werkgever en werknemer maken. Kiest de werknemer ervoor om altijd bijtelling te betalen, dan is het voor de Belastingdienst niet relevant om een rittenregistratie op te vragen.

Aantal bestuurders

Zijn er meerdere bestuurders per voertuig? Dan is het verplicht een kolom op te nemen waarin u de identiteit van de chauffeur aangeeft. Dat is de zogeheten chauffeursregistratie. Deze gegevens vormen samen een sluitende ritregistratie. “Alleen een sluitende ritregistratie wordt goedgekeurd door de belastingdienst als aantoonbaar bewijs voor het aantal privé gereden kilometers”, aldus Rittenregistratie.com. Om op fiscaal gebied de administratie op orde te hebben, moeten alle ritgegevens zeven jaar bewaard blijven.

Soort kenteken

De Belastingdienst geeft verschillende soorten kentekens uit. Is het bijvoorbeeld een bestelauto of een personenauto? U moet dus ook bij de rittenadministratie uw kenteken of kentekens doorgeven.

Zie voor meer informatie de website van De Belastingdienst.

Gerelateerde items

  • "Nederland loopt niet echt warm voor deelauto"
  • "Rittenadministratie: wat zijn de kosten?"
  • "Tweedehands auto? Zo trek je btw af"