Tweedehands auto? Zo trek je de btw af

Als je een tweedehands auto koopt, kun je de btw niet altijd aftrekken. Maar het kan wel als de auto een zakelijke auto was voordat je hem kocht. Dat levert fiscaal voordeel op.

Gebruikte auto’s zijn vaak afkomstig van particulieren die hun auto hebben ingeruild en zelf nooit btw-aftrek hebben gehad. Voor garages die deze auto’s doorverkopen, geldt de margeregeling: zij mogen btw heffen over hun winstmarge. Als jij zo’n auto koopt, krijg je een factuur waarop geen btw vermeld is en dus kun je de btw niet aftrekken. Maar behalve deze marge-auto’s verkoopt de garage ook btw-auto’s. Dit zijn auto’s die de garage heeft gekocht van een ondernemer die de btw heeft afgetrokken toen hij de auto aanschafte. Voor een ondernemer met een eenmanszaak is een tweedehands btw-auto interessant. De nettoprijs is namelijk lager, omdat je de btw mag aftrekken.

Auto op de zaak?

Is het verstandig om zo’n btw-auto op de balans van je bedrijf te zetten? Waarschijnlijk niet. Als je dit doet, zijn alle kosten weliswaar aftrekbaar. Denk aan brandstof en onderhoud. Dit zijn allemaal zakelijke kosten. Daar staat tegenover dat je te maken krijgt met de bijtelling voor privégebruik van de auto. Afhankelijk van het soort auto wordt een percentage van de nieuwwaarde opgeteld bij jouw inkomen. Hierover betaal je inkomstenbelasting. Bij een gebruikte auto is dat meestal niet gunstig. Je betaalt een bijtelling gebaseerd op de nieuwwaarde, terwijl je de auto tweedehands kocht.