Wagenziek door zelfrijdende auto?

De zelfrijdende auto moet ervoor zorgen dat files afnemen en we brandstof besparen. Maar daarnaast ligt er ook een gevaar op de loer: wagenziekte.

Wetenschappers van de universiteit van Michigan vroegen 3200 volwassenen in de Verenigde Staten, India, Japan, China, Australië en Groot-Brittannië wat zij zouden gaan doen als ze straks een zelfrijdende auto bezitten. Een groot deel van de ondervraagden vertelde zich dan bezig te gaan houden met activiteiten die wagenziekte kunnen veroorzaken. Denk aan lezen, sms’en, tv-kijken, spelletjes spelen of werken.

Groter probleem

Naar schatting gaat ongeveer zes tot twaalf procent van de bezitters van een zelfrijdende auto last krijgt van matige tot ernstige wagenziekte. “Wagenziekte is in zelfrijdende auto’s waarschijnlijk een groter probleem dan in conventionele auto’s”, zegt onderzoeker Michael Sivak.

Drie factoren

Er zijn drie belangrijke factoren die bijdragen aan wagenziekte.

1. Een conflict tussen balans en visuele input.
2. Niet in staat zijn om op de richting van de beweging te anticiperen.
3. Een gebrek aan controle over de bewegingsrichting.

Sivak: “In een zelfrijdende auto worden deze factoren vergroot. Maar de frequentie en ernst van wagenziekte wordt beïnvloed door de activiteit waar men zich in plaats van autorijden met bezig houdt.”

Niet te veel doen...

Wie wagenziekte wil voorkomen, doet er goed aan om vooral niet te veel te willen doen in de zelfrijdende auto. Naar de weg kijken, telefoneren of een dutje doen, zijn activiteiten die de kans op wagenziekte verkleinen.

Duit in het zakje

Tenslotte kunnen ook ontwerpers van zelfrijdende auto’s nog een duit in het zakje doen om wagenziekte te beperken, zo stellen de onderzoekers. Grote, transparante ramen die het gezichtsveld vergroten, kunnen helpen. Net als transparante video- en werkschermen.

Gerelateerde items

  • "Nederland loopt niet echt warm voor deelauto"
  • "Rittenadministratie: wat zijn de kosten?"
  • "Tweedehands auto? Zo trek je btw af"