Leusden,
29
juli
2018
|
09:00
Europe/Amsterdam

10 tips voor zuinig rijden

10 tips voor zuinig rijden

Verbrandingsmotoren worden steeds krachtiger én zuiniger. Het brandstofverbruik hangt echter voor een groot deel af van je rijstijl. Het is heus niet zo dat alleen bestuurders met een loden rechtervoet meer liters verbruiken dan nodig. Iedereen kan brandstof besparen met deze tien tips.

1. Zet onnodige ballast overboord

Elke kilo aan onnodige ballast verhoogt het verbruik, ook al is het maar een beetje. Je doet er daarom verstandig aan om overbodige kinderstoeltjes en vergeten spullen en tassen uit de auto te halen. Nog beter is het om fietsen- en skidragers (of de hele dakkoffer) thuis te laten. Dat scheelt niet alleen gewicht, het verlaagt de luchtweerstand van de auto aanzienlijk en dat doet wonderen voor het brandstofverbruik. Om nog maar te zwijgen van het geruis dat zulke accessoires veroorzaken.

2. Schakel het Start/Stop-systeem niet uit

Start/Stop heeft een positief effect op het verbruik. Het heeft weinig zin om het systeem uit te schakelen. ŠKODA-motoren zijn zo ontworpen dat herhaaldelijk starten geen gevolgen heeft voor hun levensduur. Een kleine bonustip: als je stopt en langer moet wachten, bijvoorbeeld bij een spoorwegovergang, kan het slim zijn om de motor volledig uit te schakelen (met de aan/uit-knop of de contactsleutel). Anders zal het Start/Stop-systeem na een paar minuten de motor weer automatisch starten. De reden hiervoor is dat de auto na enige tijd stroom tekort komt voor de verschillende systemen en functies.

3. Stap in en rij weg

Laat de motor niet stationair warmdraaien, want dan warmt hij langzaam op. Aangezien de motor amper iets hoeft te doen om zichzelf draaiend te houden, neemt de temperatuur heel langzaam toe. Het is beter om na het starten meteen te vertrekken en het gaspedaal te ontzien de eerste kilometers. Alleen een motor op bedrijfstemperatuur levert een optimaal verbruik. Op deze manier zul je niet alleen brandstof besparen, maar ook de levensduur van de motor verlengen.

4. Rij constante snelheden

Probeer, als het verkeer het toelaat, een constante snelheid aan te houden en niet hard te versnellen of te vertragen. Als je remt, gaat alle energie verloren die de motor heeft verbruikt om op snelheid te komen. Rijden met een constante snelheid stelt de motor in staat om optimaal te presteren. Sommige ŠKODA-motoren zijn voorzien van ACT, een systeem dat twee van de vier cilinders buiten werking stelt en zo het brandstofverbruik terugbrengt. De KAROQ en OCTAVIA met 1.5 TSI-motor hebben ACT, net als de KODIAQ en de SUPERB met 1.4 TSI.

5. Controleer de bandenspanning

Hoewel het bandenspanningscontrolesysteem in ŠKODA-wielen dit voor je doen, heeft het toch zin om zelf van tijd tot tijd de bandenspanning na te lopen. Soms merkt het controlesysteem kleine drukverliezen niet op en dat kan al negatieve gevolgen hebben voor de rijeigenschappen en het verbruik. Als je van plan bent op autovakantie te gaan (bekijk onze handige checklist) en de auto zwaarder te beladen dan normaal, pomp dan de banden op voor een maximale belasting. De voorgeschreven druk staat vaak vermeld aan de binnenkant de tankklep. Als je dit niet doet, signaleert het controlesysteem weliswaar geen drukverlies, maar zijn met name de achterbanden niet op hun taak berekend. Dit heeft niet alleen invloed op het verbruik, maar ook op de stabiliteit en dus de veiligheid van de auto. Tip: met de ŠKODA Vakantiecheck ga je onbezorgd op reis.

6. Kies de ideale snelheid

Wees je ervan bewust dat het verbruik met 1 tot 2 liter (per 100 kilometer) toeneemt als je de snelheid opvoert van 100 naar 105 km/h. Gebruik de boordcomputer om de optimale constante snelheid te bepalen. Iedereen heeft zijn eigen ideale mix van verbruik, rijtijd en snelheid.

7. Probeer niet te stoppen

Afremmen tot stilstand en vervolgens weer optrekken verspilt energie. Probeer dat te voorkomen door genoeg afstand te nemen tot je voorganger – ook in fileverkeer. Constant stapvoets rijden is nog altijd beter dan het optrekken en afremmen van je voorligger na te doen. Hetzelfde geldt bij het naderen van een verkeerslicht: zorg dat de auto blijft rollen. Dat bevordert het verbruik en de doorstroming van het verkeer.

8. Pas op voor energievreters

Airconditioning is een geweldige uitvinding, maar je hoeft ‘m niet altijd te gebruiken, toch? Met de airco aan kan het verbruik oplopen met wel 1 l/100 km. Vooral bij handbediende aircosystemen kan het hard gaan. Automatische klimaatbeheersing is energiezuiniger. In plaats daarvan een raampje openzetten, is ook niet optimaal. Hierdoor neemt de luchtweerstand van de auto toe, samen met het verbruik. Verwarmbare stoelen, spiegels en ruiten zijn ook energievreters. De knop van de spiegelverwarming moet dan ook niet continu aan staan. Zo wel, dan slurpt dat bij elke start energie.

9. Gebruik cruisecontrol correct

Veel bestuurders zweren bij cruisecontrol. Het rijdt comfortabel en de constante snelheid helpt het verbruik te verlagen. Toch kun je in heuvelachtig gebied beter op je rechtervoet vertrouwen. Door heuvelafwaarts wat gas bij te geven en daardoor momentum op te bouwen voor de volgende bult, rijd je zuiniger dan de cruisecontrol zou doen. Naar beneden remt het systeem de auto af en naar boven geeft het gas bij om de ingestelde snelheid te bereiken. Dat belast de motor en dus gaat het verbruik omhoog.

10. Benut de schakelindicator

De schakelindicator is in het leven geroepen voor auto’s met een handgeschakelde versnellingsbak. Elk voertuig van ŠKODA geeft schakeladvies en het is raadzaam om dat op te volgen. Het systeem is erop gebrand om je altijd de beste versnelling te laten gebruiken. Dit voorkomt dat de motor te veel of juist te weinig toeren maakt. Moderne gedownsizede motoren bieden bij lage toerentallen vaak al genoeg kracht. Soms krijg je het advies om een hogere versnelling te kiezen, maar verdwijnt het pijltje zodra je het gaspedaal dieper indrukt. Dan past je huidige versnelling het best bij de krachtsinspanning en is opschakelen niet langer optimaal.