Leusden,
04
augustus
2020
|
15:30
Europe/Amsterdam

125 jaar ŠKODA: een reis door de tijd met twaalf iconische auto’s

125 jaar ŠKODA: een reis door de tijd met twaalf iconische auto’s

  • Twaalf mijlpalen van ŠKODA op excursie rondom het hoofdkwartier in Mladá Boleslav
  • Konvooi bestaat onder meer uit de Voiturette A, de 1000 MB en de ENYAQ iV
Samenvatting

ŠKODA AUTO viert haar 125 jarige bestaan met een konvooi van 12 van haar belangrijkste modellen. De selectie bestaat onder meer uit de L&K Voiturette A, de eerste auto van het merk uit 1905, en de gecamoufleerde ŠKODA ENYAQ iV. De nieuwe elektrische SUV wordt later dit jaar officieel gepresenteerd en luidt het begin in van een nieuw tijdperk voor ŠKODA.

Elk van de twaalf mijlpalen van het unieke konvooi heeft een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de ontwikkelingsgeschiedenis van ŠKODA. De line-up bestaat uit de L&K Voiturette A, gebouwd tussen 1905 en 1907, de eerste generatie ŠKODA SUPERB (1934 tot 1949) en de ŠKODA POPULAR MONTE CARLO (1936 tot 1939), evenals een ŠKODA FELICIA cabriolet (1959 tot 1964), een ŠKODA 1000 MB (1964 tot 1969), een ŠKODA TREKKA (1966 tot 1972) en een ŠKODA 110 R Coupé (1970 tot 1980). De periode van midden jaren tachtig tot heden wordt vertegenwoordigd door de FAVORIT (1987 tot 1994), de eerste generatie van de moderne OCTAVIA (1996 tot 2010), een ŠKODA YETI (2009 tot 2017), de ŠKODA SCALA geproduceerd sinds 2018 en een gecamoufleerde ŠKODA ENYAQ iV, die binnenkort zijn debuut zal beleven.

Het begin: L&K Voiturette A

De basis voor het succesverhaal van ŠKODA AUTO werd in 1905 gelegd door de grondleggers Laurin en Klement. De L&K Voiturette A was de eerste auto van het bedrijf, dat tien eerder werd opgericht en zich richtte op de productie van fietsen en motorfietsen. De hoogtepunten uit de jaren dertig waren onder meer de indrukwekkende ŠKODA SUPERB, het vlaggenschip van het merk in die tijd, en de ŠKODA POPULAR MONTE CARLO, die uitstekende rijeigenschappen had dankzij zijn transaxle-ontwerp met transmissie op de achteras. Net als de POPULAR MONTE CARLO is ook de ŠKODA FELICIA uit 1959 een designicoon. ŠKODA heeft zichzelf destijds visueel opnieuw uitgevonden met de cabriolet, met een design dat destijds cutting-edge was.

 

ŠKODA 1000 MB met zelfdragende carrosserie en aluminium motorblok achterin

De line-up bevat ook drie modellen uit de jaren 60. In 1964 introduceerde ŠKODA de revolutionaire 1000 MB met een zelfdragende carrosserie en motor achterin. Het motorblok is geproduceerd met behulp van een gepatenteerd aluminium spuitgietproces. Het aandrijfconcept met achterin geplaatste motor en achterwielaandrijving werd ook toegepast in de ŠKODA 110 R uit 1970. De ŠKODA 130 RS, die succesvol was in rally's en op circuits, staat aan de basis van de sportieve RS-modellen van vandaag. Gebaseerd op de originele OCTAVIA, is de TREKKA een vroege voorloper van de SUV's van nu. 

 

Voorwielaandrijving en debuut van de moderne OCTAVIA

Een andere mijlpaal in de historie van het merk is de ŠKODA FAVORIT. In 1987 lanceerde ŠKODA het voorwielaangedreven compacte model dat is ontworpen door Bertone en dat niet alleen als hatchback, maar ook als COMBI- en PICKUP werd aangeboden. De OCTAVIA uit 1996 was de eerste ŠKODA die volledig onder de paraplu van de Volkswagen Group is ontwikkeld. Zijn ruimtelijkheid en aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding zijn al geruime tijd een integraal onderdeel van de merkidentiteit van ŠKODA. De ŠKODA YETI markeerde in 2009 de succesvolle intrede van het merk in het SUV-segment. De SUV-familie van het merk bestaat inmiddels uit de KAMIQ, KAROQ, en KODIAQ en wordt binnenkort aangevuld door de elektrische ENYAQ iV. De YETI zit vol innovatieve Simply Clever-features, zoals de individueel verstelbare VarioFlex-stoelen. De SCALA was in 2018 de eerste ŠKODA met het nieuwe, meer emotionele design. Tegelijkertijd maakte de fabrikant een sprong voorwaarts op het gebied van connectiviteit - de SCALA is de eerste ŠKODA die altijd online is.

ENYAQ iV: de elektrische toekomst

Net zoals de andere elf mijlpalen, zal ook de nieuwe ŠKODA ENYAQ iV de komende jaren een grote impact hebben. De elektrische SUV vertegenwoordigt de essentie van alle merkwaarden van het merk; verrassend, praktisch en simply clever. De ENYAQ iV is het resultaat van 125 jaar ontwikkelingservaring, creativiteit en passie en leidt het merk naar een duurzame en elektrische toekomst. De wereldpremière vindt plaats in de tweede helft van het jaar en de marktintroductie is voorzien voor het eerste kwartaal van 2021.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.