Leusden,
04
september
2018
|
16:39
Europe/Amsterdam

15 voetbalvelden groot: kijkje in ŠKODA’s onderdelenmagazijn

Elke dag verstuurt het ŠKODA Parts Center 28.000 bestellingen van originele onderdelen en accessoires naar meer dan 100 landen. Het reusachtige magazijn heeft stellingkasten van 40 meter hoog en de oppervlakte beslaat 15 voetbalvelden.

ŠKODA verkoopt en distribueert reserveonderdelen sinds 1992. Daarvoor lag die taak bij het door de overheid gecontroleerde Mototechna. In de begindagen werden de bestellingen direct vanaf de fabriek verstuurd. In mei 1998 begon ŠKODA met de bouw van een speciaal magazijn, het ŠKODA Parts Center. Het complex was toen 34.000 m2 groot, sindsdien is het in oppervlakte verdrievoudigd tot 105.000 m2 (vergelijkbaar met 15 voetbalvelden). Dat maakt het tot een van de drie grootste magazijnen van de Volkswagen Group in Europa. Het huisvest behalve ŠKODA-artikelen, ook onderdelen van Volkswagen, Audi en SEAT.

13 miljoen onderdelen

Het ŠKODA Parts Center heeft 140.000 verschillende soorten onderdelen op voorraad, variërend van kleine schroeven tot grote plaatdelen. Zou je de aantallen van alle losse artikelen bij elkaar optellen, dan kom je op ruim 13 miljoen stuks. Allemaal opgeslagen in het magazijn en klaar voor verzending naar servicepartners en dealers. De onderdelen die nodig zijn voor de productie van nieuwe auto’s gaan niet via het Parts Center.

 

Het grootste ŠKODA-logo

Als je over de snelweg van Praag naar Liberec rijdt, is het ŠKODA Parts Center niet te missen. De 42 meter hoge loods torent hoog boven de andere industriële gebouwen uit. Wist je trouwens dat het grootste ŠKODA-autologo ter wereld dit gebouw siert? Het heeft een diameter van 12 meter.

De betonnen fundering van de hal is 64 centimeter dik en meet bij 112 bij 52 meter. Het rust op 578 palen die moeten voorkomen dat de vloer het begeeft onder het gewicht van de 40 meter hoge, volgepakte, stellingkasten. Laten we eens kijken hoe het er binnenin aan toe gaat.

1944 leveranciers

In de hallen waar de voorraden binnenkomen, melden dagelijks 1944 leveranciers uit Tsjechië en 44 uit andere landen zich met onderdelen. Er is ruimte voor ongeveer 200 vrachtwagenladingen en er wordt gewerkt in drie ploegen.

Met 148 elektrische heftrucks en palletwagens worden de onderdelen over de verschillende magazijnen verdeeld. Eerder dit jaar is het distributiecentrum uitgebreid met 31.000 vierkante meter. In de nieuwe hal staan nog geen stellingkasten. In plaats daarvan zijn er vakken uitgetekend op de vloer. In zo’n vak worden de pallets met vracht opgestapeld.

 

De onderdelenstroom wordt gecontroleerd door SAP en ITM, systemen die er met een combinatie van barcodes en draagbare terminals voor zorgen dat elke pallet op de juiste plek belandt. Op tijd en met het correcte aantal producten op de pallet. Het systeem volgt elke stap, van de vrachthal tot de plek op de plank en van het orderpicken tot het verzenden naar de klant.

Pallets scannen en opbergen

In het magazijn worden 14 verschillende pallets gebruikt. Elke pallet die terugkomt naar het ŠKODA Parts Center gaat door een automatische 3D-scanner die de afmetingen en het gewicht controleert. De toleranties zijn 16 millimeter. Elke pallet die zo beschadigd of vervormd is dat hij buiten de toleranties valt, wordt uit de roulatie gehaald.

 

 

 

 

In conventionele magazijnen met pallets en schappen is het de taak van de heftruckbestuurder om de onderdelen op te bergen en weer tevoorschijn te halen voor verzending. In het ŠKODA Parts Center verloopt dit proces volledig automatisch. Elk van de elf gangpaden heeft een automatische schappenlader met een navigatiesysteem op basis van laserstralen.

Totale capaciteit magazijn

De totale capaciteit van de elf gangpaden met stellingkasten van 40 meter hoog, is 40.000 pallets. Het systeem kan er 200 per uur verwerken. De verantwoordelijkheid voor het verzendklaar maken van de producten, ligt bij 12 medewerkers die in drie ploegen werken. Zij controleren elke transactie door de barcode van elk onderdeel te scannen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snelle verzending

Het proces verloopt zo gestroomlijnd en precies dat bestellingen, die dealers in Tsjechië en Slowakije voor 18.00 uur hebben geplaatst, de volgende ochtend gedistribueerd worden. Pakketten naar grote Europese landen worden binnen 24 uur verzonden. Bestellingen naar andere landen in Europa doen er 8 dagen over en overzeese orders 15 dagen.

Gemiddeld genomen handelt het ŠKODA Parts Center per dag 130 vrachtwagenladingen met originele onderdelen en accessoires af. Bestellingen worden via de weg, het spoor en door de lucht vervoerd. Het pakket dat het verst moet reizen, legt hemelsbreed 18.135 kilometer af naar Nieuw Zeeland.