Leusden,
23
oktober
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

25 jaar ŠKODA FELICIA: herinnert u zich deze nog?

25 jaar ŠKODA FELICIA: herinnert u zich deze nog?

Samenvatting

Wat maakt de ŠKODA FELICIA uit 1994 zo bijzonder? Het is de eerste ŠKODA die onder de Volkswagen-paraplu werd ontwikkeld. En hij verscheen exact 25 jaar geleden. We vertellen zes bijzondere weetjes.

Het allereerste exemplaar van de nieuwe ŠKODA FELICIA rolt op 17 oktober 1994 om 10.20 uur van de band. In zeven jaar tijd zullen er nog ruim 1,4 miljoen volgen. De hatchback is veruit het populairst, maar met de in 1995 geïntroduceerde FELICIA COMBI en PICKUP doet ŠKODA ook goede zaken. De vrolijke FELICIA FUN verschijnt in 1996 en heeft de lachers op z’n hand. De lifestyle-variant van de PICKUP is geel van kleur en geeft bij circa 4000 automobilisten kleur aan het leven.

Wist je dat de eerste FELICIA’s gedoopt zijn?

De officiële onthulling van de FELICIA is een groot spektakel. Op 26 oktober 1994, negen dagen na de productiestart, doopt de burgemeester van Praag drie FELICIA’s. Hij gebruikt daarvoor water uit Moldau-rivier. De auto’s zijn geverfd zijn in de kleuren van de Tsjechische vlag.

Heb je gehoord van het gezin dat een FELICIA kreeg?

ŠKODA dacht lang na over de naam FELICIA. Het verwijst enerzijds naar de iconische ŠKODA FELICIA cabriolet uit eind jaren vijftig en begin jaren zestig. Anderzijds is de naam afgeleid van het Latijnse woord voor geluk – felicitas. Nogal wiedes dat ŠKODA een FELICIA schenkt aan een gezin dat een vierling kreeg op bijna hetzelfde moment als de doop van de gezinsauto.

Weet jij hoeveel de FELICIA van de FAVORIT verschilt?

De ŠKODA FELICIA uit 1994 is een grondig herziene versie van de FAVORIT – dat weten veel autoliefhebbers wel. Zijn carrosserie wordt 40 millimeter langer, 15 millimeter breder, 21 liter ruimer en aanzienlijk stijver. Maar wist je ook dat er exact 1187 nieuwe onderdelen zijn ontwikkeld om de technische veranderingen door te voeren?

Wist je dat de FELICIA een feestnummer was?

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de oprichting van het bedrijf, presenteert ŠKODA in 1995 de luxe uitvoering FELICIA LAURIN & KLEMENT. Leren bekleding, elektrische raambediening en koplampsproeiers zijn maar een greep uit de feestelijke optielijst. Een jaar later volgt de FELICIA ATLANTA ter ere van de Olympische Zomerspelen van 1996 – wederom een compleet uitgevoerd feestnummer.

Ken je het racemonster: de FELICIA Kit Car?

Vanaf 1995 gooit de FELICIA gooit ogen in de rallysport. De FELICIA Kit Car doet mee aan de World Rally Championship en eindigt in zijn klasse op de derde plaats. In 1996 winnen de Zweden Stiq Blomqvist en Benny Melander de kitcar-klasse tot 2,0 liter tijdens de Engelse RAC Rally. In het algemeen klassement worden ze derde. In 1997 behaalt de FELICIA Kit Car het zilver in het wereldkampioenschap. Twee jaar later nemen de nieuwe OCTAVIA Kit Car en de OCTAVIA WRC het rallystokje over.

Weet jij hoe het FELICIA-verhaal afloopt?

In 1998 krijgt de ŠKODA FELICIA een facelift met modern ogende koplampunits en een aangepaste grille. Ook gaat de betaalbare gezinsauto meer lijken op de eerste generatie OCTAVIA. In juni 2001 loopt na 1.401.498 exemplaren het FELICIA-verhaal af. De sinds 1999 gebouwde ŠKODA FABIA is zijn succesvolle opvolger.

Lees ook: Na 100.000 km - ŠKODA FABIA binnenstebuiten