Leusden,
22
mei
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

5 redenen om op de fiets naar je werk te gaan

5 redenen om op de fiets naar je werk te gaan

Samenvatting

Heb je wel eens overwogen om de auto een keertje te laten staan en naar je werk te fietsen? Probeer het eens op 23 mei, dan is het Fiets naar je Werkdag. Deze vijf voordelen van fietsen zorgen ervoor dat jij misschien wel elke dag op de pedalen springt!

1. Fietsen is sneller

Hoe fijn is het als je op je fiets langs de files kunt zoeven. Bovendien hoef je met de fiets niet eindeloos te zoeken naar een parkeerplek. Een combinatie kan natuurlijk ook: neem je fiets mee op een fietsendrager, parkeer de auto buiten de stad en fiets het laatste stuk. Leuk weetje: fietsers in grote steden zijn gemiddeld 10 procent sneller op hun bestemming dan automobilisten. Wist je bovendien dat Nederland liefst 37.000 kilometer fietspad heeft?

2. Fietsen is gezonder

Als je dagelijks een halfuur fietst, verbrand je het aantal kilocalorieën van een kroket. Zo kun je bij de lunch misschien een keertje zondigen… Bovendien word je minder snel ziek. Mensen die elke werkdag een halfuur fietsen, nemen de helft minder ziektedagen op. Fietsen is bovendien niet alleen gezonder voor jezelf, maar ook beter voor het milieu.

3. Fietsen worden sneller en beter

De elektrische fiets is razend populair. Geen wonder, want met een elektrische fiets kun je in korte tijd grote afstanden afleggen. In Nederland rijden er al 1,8 miljoen rond, op een totaal van 22,8 miljoen. Fietsen worden elk jaar beter, en grappig genoeg is dat soms te danken aan automerken. De oprichters van ŠKODA vonden in 1895 de kwaliteit van de fietsen zo slecht, dat ze zelf aan het werk gingen om een betere te maken. Kort daarna waagden ze zich ook aan motoren en auto’s. De liefde voor fietsen is nog altijd springlevend, want ŠKODA is ook dit jaar de officiële autopartner van de Tour de France.

4. Fietsen maakt je slimmer

Dit geloof je misschien niet, maar er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan! Onderzoekers bekeken de relatie tussen bewegen en hersenactiviteit. Bewegen zorgt er voor dat de aanmaak van hersencellen wordt verhoogd. Fietsen is goed voor je hart: het bloed wordt sneller door je lichaam gepompt dan wanneer je stilzit. Als dat 5 procent sneller gebeurt, wordt de hersenactiviteit met 15 procent verhoogd.

5. Fietsen doe je niet alleen

Nederland is een fietsland. Met z’n allen fietsen we jaarlijks 15 miljard kilometer. Alleen, met familie en vrienden, of met collega’s. Op Fiets naar je Werkdag kun je samen met hen afspreken om op de fiets te springen.

Wil je nog meer mooie verhalen lezen over de lol van fietsen? Kijk eens op WeLoveCycling.com, een online magazine met prachtige verhalen voor en door fietsers. Niet alleen van professionals, maar bijvoorbeeld ook van een echtpaar dat al 1.600 kilometer op een tandem aflegde.

Lees ook: Veilig fietsen - denk als een automobilist