Leusden,
18
september
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

7 dingen waarin de ŠKODA KAMIQ uitblinkt

7 dingen waarin de ŠKODA KAMIQ uitblinkt

Samenvatting

De KAMIQ is een echte ŠKODA: hij biedt veel ruimte, moderne assistentiesystemen en een heleboel Simply Clever-oplossingen. Maar de stoere stads-SUV schittert ook op zijn eigen manier.

Goed voorbeeld doet volgen: de KAMIQ is leverbaar met evenveel airbags als de nieuwe ŠKODA SUPERB (9 airbags) en biedt evenveel beenruimte als de grotere ŠKODA KAROQ. Die weldadige ruimte is te danken aan de lange wielbasis van 2,65 meter. Doordat de voor- en achterwielen zo ver uit elkaar staan, ontstaat achter in de cross-over veel ruimte voor bank en benen.

1. Dynamische knipperlichten

De KAMIQ is het eerste model van ŠKODA met dynamische richtingaanwijzers vóór en achter. Ze knipperen in een vloeiende beweging van binnen naar buiten, zodra je de richtingaanwijzer inschakelt. Over verlichting en primeurs gesproken: dit is de eerste ŠKODA waarbij de dagrijverlichting bóven de koplampen zit. Dat de merknaam ŠKODA in letters staat uitgeschreven op de achterkant, zagen we al eerder bij de SCALA. Ook bij de nieuwe SUPERB is het ŠKODA-embleem verruild voor vijf glimmende letters.

2. Voor de stadsjungle

De stads-SUV staat verrassend hoog op zijn wielen. Weinig cross-overs hebben zoveel bodemvrijheid als de KAMIQ – een fijn idee als je op plekken belandt waar stratenmakers niet komen. Terug in de bewoonde wereld helpen de slimme, actieve portierrand-beschermers om schade in krappe parkeervakken te voorkomen. De KAMIQ is de eerste auto in zijn segment die deze automatisch uitklappende stootranden als optie biedt.

3. 9 airbags en 5 sterren

De KAMIQ gooit hoge ogen tijdens de Euro NCAP botsproef. Bij een aanrijding beschermt de cross-over zijn inzittenden met maximaal negen airbags, waaronder een optionele knie-airbag voor de bestuurder en zijairbags achterin. Niet vaak in de historie van Euro NCAP scoort een auto zo goed op het onderdeel Inzittendenbescherming als de KAMIQ. Maar de 5-persoons auto is bij een aanrijding ook relatief vriendelijk voor wie zich buiten de auto bevindt. De fietserveiligheid van de nieuwe cross-over wordt zelfs beloond met de maximale score. De stads-SUV remt dan ook automatisch voor fietsers en voetgangers.

4. Altijd online met eSIM

In Europa heeft elke KAMIQ een ingebouwde simkaart. Na een ongeluk kunnen de locatie en status van de auto worden doorgegeven via de permanente internetverbinding. Bellen met hulpdiensten heet eCall en is eveneens standaard.

5. Grote beeldschermen

Als je van grote beeldschermen houdt, dan zit je goed in de KAMIQ. De kleinste van de drie ŠKODA SUV’s is leverbaar met een centraal touchscreen van 6,5 of 8,0 of 9,2 inch. Dat is een beelddiagonaal van respectievelijk 16, 20 of 23 centimeter. De Virtual Cockpit meet zelfs 10,25 inch, oftewel 26 centimeter. Dit is een digitaal instrumentarium met een haarscherpe weergave van de snelheidsmeter, toerenteller en andere auto-informatie. Het ziet er geweldig uit.

6. Voor 85 procent recyclebaar

De KAMIQ heeft een groen hart. Bij de productie is fanatiek bespaard op het gebruik van energie en water. Tevens is in acht jaar tijd de hoeveelheid CO2 die bij het bouwen van een auto vrijkomt, teruggebracht met 60 procent. En bij de KAMIQ kan maar liefst 85 procent van de onderdelen worden hergebruikt of gerecycled.

7. Verwarmde ‘alles’

De koude maanden komen eraan. Smoor je winterdip in de kiem en bestel de ŠKODA KAMIQ met verwarmde alles. Onder ‘alles’ verstaan wij verwarmde voorstoelen, twee verwarmde zitplaatsen achterin en een verwarmd stuur. En dankzij voorruitverwarming is ijs krabben ineens net zo’n ouderwetse handeling als een fax versturen.

Blijf op de hoogte: Meld je aan voor de SUV nieuwsbrief