Leusden,
22
november
2020
|
07:00
Europe/Amsterdam

8 dingen om te doen tijdens het snelladen

8 dingen om te doen tijdens het snelladen

Samenvatting

Misschien heb je net een ŠKODA ENYAQ iV besteld of rijd je al uitstootvrij door Nederland in een CITIGOe iV. Aan stroom geen gebrek, want je kunt op veel plekken snelladen. Maar wat doe jij terwijl de auto oplaadt?

Snelladen bij Fastned, Ionity of Shell Recharge is de snelste manier om een elektrische auto op te laden. Je plugt de grote laadstekker in en wappert met je laadpas bij het laadstation. Je hoort een klik en de laadpaal begint te zoemen. Een nieuwe ervaring.

Het feit dat je moet wachten tot de batterij vol is, is ook even wennen. Bij de ENYAQ iV 60 duurt het ongeveer 42 minuten, de ENYAQ iV 80 heeft een groter accupakket maar laadt sneller en doet er 38 minuten over.

Tip: de batterij hoeft niet altijd helemaal vol

Een handige tip voor beginnende EV-rijders: de batterij hoeft niet altijd helemaal vol. Vaak heb je alleen genoeg stroom nodig om weer thuis te komen, waar je oplaadt met je eigen laadpaal of wallbox. Met andere woorden: als je na 15 minuten snelladen voldoende bereik hebt opgebouwd, ga dan weer rijden.

Ben je ver van huis en moet het accupakket wel helemaal vol, dan moet je even geduld hebben. Als je daar rekening mee houdt in je reisplanning, hoeft dat helemaal niet vervelend te zijn. Hier zijn 8 manieren om die tijd nuttig of leuk te besteden:

1. Neem een toiletpauze

De ENYAQ iV 60 en iV 80 hebben een WLTP-actieradius van respectievelijk 390 en 510 kilometer*. Dus de kans is groot dat jij eerder wilt pauzeren dan de auto. Stop bij een snellader in de buurt van een wegrestaurant of tankstation en plug meteen in. Dit zijn nuttige oplaadminuten.

2. Drink een kopje koffie (of iets anders)

Ben je tijdens je toiletpauze door zo’n poortje gegaan dat 50 eurocent kost? Dan heb je waarschijnlijk een voucher gekregen waarmee je korting krijgt in het winkeltje. Koffie, thee, frisdrank, kies waar je zin in hebt. Onthoud: je hebt geen haast, de ENYAQ iV doet ondertussen belangrijk werk.

3. Check WhatsApp en Facebook

Tijdens het autorijden mag je je telefoon niet aanraken, dus staat je digitale leven even op pauze. Bij de snellader heb je juist alle tijd om WhatsApp en Facebook te checken. De ENYAQ iV laadt je telefoon draadloos op als je het Comfort-pakket bestelt (bekijk alle optiepakketten). Dan krijg je ook keyless entry, getinte ramen achter en vermoeidheidsherkenning.

4. Doe een dutje

Over vermoeidheidsherkenning gesproken (zie stap 3): wanneer krijg je nou de kans om een dutje te doen? Gewoon even ongestoord de oogjes dicht? Even een half uurtje voor jezelf. Nu snap je meteen waarom iedereen elektrisch rijden als ‘relaxt’ en ‘comfortabel’ bestempelt; het zijn de dutjes bij de snellader die het ‘m doen.

5. Loop een rondje

Beweeg je eigenlijk wel genoeg? Elke dag 30 minuten wandelen is goed voor je gezondheid. Maar wie heeft daar tijd voor? Sommige snelladers liggen in een mooi gebied, maar andere gewoon langs de snelweg. Nou ja, een keer het hele parkeerterrein op en neer en je hebt toch weer 10 minuten in de benen.

6. Ontdek alle functies van je ŠKODA

De modellen van ŠKODA staan bekend om hun simpele bediening. Evengoed worden auto’s steeds geavanceerder. Dus grijp naar de handleiding om je autokennis op te vijzelen. Denk je dat je alles al weet? Kies dan je favoriete ambiance-verlichting – de ENYAQ iV heeft tien kleuren interieurverlichting. 

7. Bel je moeder (of je oma)

Je hebt tijd over en je moeder vindt het hartstikke leuk als je haar belt. Wanneer beter dan tijdens het snelladen? Ook als je er geen zin in hebt: beschouw het als je goede daad van de dag.

8. Doe de boodschappen

Als je geluk hebt, beland je bij een snellaadstation met een tankstation en een kleine supermarkt. Maar dat is niet wat we hier bedoelen. Veel gezinnen laten hun boodschappen bezorgen door Picnic, Jumbo of Albert Heijn. Met een app leg je alle producten in het winkelwagentje en kies je een bezorgtijdstip. 

De lijst stopt hier, maar er zijn nog zoveel meer dingen die je kunt doen in de 15, 30 of 45 minuten die het snellaadproces van je vraagt. Een game op je telefoon spelen bijvoorbeeld, of een vreemde taal leren. Luisteren naar een audioboek of een podcast. Of gewoon een boek lezen, of een warme muts breien. Maak het jezelf leuk en de tijd vliegt voorbij.

Lees ook: Elektrisch rijden: zo werkt regeneratief remmen

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.