Leusden,
18
december
2022
|
07:00
Europe/Amsterdam

Alles voor het perfecte plaatje: ENYAQ iV ziet sterretjes

Alles voor het perfecte plaatje: ENYAQ iV ziet sterretjes

Samenvatting

De Tsjechische fotograaf Petr Horálek had wel een heel bijzondere assistent toen hij een sterrenregen wilde fotograferen. Het was zijn auto, een elektrische ENYAQ COUPÉ iV. Hoe kon de auto helpen?

Petr Horálek is gespecialiseerd in nachtfotografie. En dan met name de sterrenhemel. Het kostte hem zeven jaar om de perfecte foto te maken van de Orioniden-sterrenregen. Deze is maar een paar dagen per jaar te zien, de Orioniden verschijnen alleen tussen 16 en 26 oktober aan de hemel. Petr vertrekt dan naar afgelegen plekken, waar geen lichtvervuiling of smog is. Op een van deze reizen nam hij een ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV mee als zijn expeditie-auto.

Beren op de weg

"Ik heb een behoorlijk eisenlijstje voor een auto als ik op pad ga", zegt Petr. “De ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV voldoet daar ruimschoots aan. De actieradius moet in orde zijn, want soms leg ik in één nacht honderden kilometers af. Verder moet de auto ruim zijn. Niet alleen omdat ik dan probleemloos al mijn spullen kan meenemen, maar ook omdat ik ’s nachts tussen het fotograferen door graag een dutje doe. Ik trek er vaak op uit naar onherbergzame gebieden, zoals de bergen van Slowakije. Daar heb je letterlijk wilde beren op de weg en dat maakt het niet aantrekkelijk om buiten in een slaapzak te slapen. Maar ook vierwielaandrijving is extreem belangrijk in de bergen”, legt de astrofotograaf uit.

Handsfree kofferklep

Ook het glazen panoramadak van de ENYAQ COUPÉ iV is handig voor Petr. "Het kan het sterrenlicht een beetje dimmen, maar het geeft me tegelijk een goed beeld van wat mijn camera’s kunnen zien, die ik buiten rond de auto heb opgesteld", vertelt Petr. Dat de ENYAQ COUPÉ iV talloze oplaadmogelijkheden heeft voor de apparatuur, is voor Peter ook reuze handig. Net als het Virtual Pedal, waarmee je de kofferbak handsfree kunt openen. "Met al die apparatuur in mijn handen, is dat erg handig", glimlacht hij.

Emissievrij rijden in de natuur

Petr is dus vaak midden in de natuur voor zijn werk. Daarbij wil hij de dieren zo min mogelijk storen. De elektrische ENYAQ COUPÉ iV maakt nauwelijks geluid. “En misschien nog wel belangrijker: ik rijd emissievrij. Ik kan nu dichter bij de dieren komen en hen samen met de lucht fotograferen.”

Bij zijn foto’s gaat het niet alleen de nachtelijke hemel zelf, maar ook om het landschap, de mensen en de dieren eromheen. Het beslissende moment in zijn fotocarrière was een foto die hij in 2014 in Nieuw-Zeeland maakte en die door NASA werd geselecteerd als Astronomy Picture of the Day. Sindsdien heeft hij deze onderscheiding meer dan dertig keer ontvangen; de laatste keer voor zijn foto van de Orioniden-sterrenregen.

Geduld hebben

De NASA was niet alleen onder de indruk van de foto, maar ook van de moeite die Petr erin had gestoken. Zeven jaar aan een foto werken, je moet het geduld maar hebben. “Orioniden worden veroorzaakt door stofdeeltjes van de beroemde komeet Halley, die pas in juli 2061 (!) zal terugkeren. De meteorenregen in oktober is een jaarlijkse herinnering aan de komeet. Ik kan alleen foto’s maken in de nachten waarop de orioniden maximaal te zien zijn. Alles hangt af van het weer, en een heldere lucht kan in oktober een probleem zijn”, zegt Petr. Daarom duurde het dus zo lang voordat hij het perfecte plaatje had…   

 

Collage van zeven jaar fotograferen

Interessant is dat de foto's niet allemaal op één plek en in hetzelfde jaar zijn gemaakt. Dat komt door de steeds wisselende weersomstandigheden. “De foto is een collage van een hele reeks time-lapse-beelden van de nachtelijke hemel vanuit verschillende plekken in Tsjechië en Slowakije, plus een panoramisch beeld van het landschap. In dit geval de regio rond de vulkanische heuvels van Prešov. Ik heb de landschapsfoto gemaakt tijdens het Orioniden-maximum in oktober van coronajaar 2020”, vervolgt Petr. Op de foto zie je in totaal 47 meteoren, en ook de planeet Mars is goed te zien.

Lees ook: Zo maak je mooie foto's van je auto op vakantie

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.