Leusden,
19
januari
2020
|
07:00
Europe/Amsterdam

Blue Monday? Niet als je de ŠKODA JOYSTER ziet!

Blue Monday? Niet als je de ŠKODA JOYSTER ziet!

Samenvatting

Elke derde maandag van januari is Blue Monday – de treurigste dag van het jaar. Maar dankzij de ŠKODA JOYSTER beleef jij hem fluitend. Dit studiemodel met vrolijke naam en gele lak uit 2006 fleurt je hele dag op!

‘Een auto voor het leven en voor de geneugten van het leven.’ Dat is de slogan waarmee de ontwerpers van de JOYSTER aan de slag gingen. ŠKODA toont het resultaat in Parijs tijdens de Salon de l’Automobile van 2006. Het studiemodel wordt zelfs speciaal voor deze show ontworpen; hij moet liefde, schoonheid en emotie uitstralen.

ŠKODA JOYSTER: compacte auto van de toekomst

De driedeurs hatchback laat zien op welke ideeën ŠKODA broedt voor de compacte auto van de toekomst. Zaken als vormgeving, techniek en slimme oplossingen passeren de revue. De gele kleur is gekozen om jonge mensen aan te spreken.

De ŠKODA JOYSTER ziet er breder uit dan hij in werkelijkheid is, dat zit ’m in de proporties. Daarnaast heeft hij een ronduit sportieve uitstraling. De grote wielen zijn ver uit elkaar geplaatst en de raamlijn buigt ondeugend omhoog. En kijk eens naar de enorme voorruit. Die ligt bijna net zo vlak als de motorkap. De zwarte A-stijlen geven je het idee dat het glas rondom doorloopt. Links en rechts van de grille zit een opvallende LED-koplamp. Kortom: op designgebied was de JOYSTER zijn tijd ver vooruit.

Dashboard met tabletcomputer

Onder het grote glazen dak vind je vier afzonderlijke, anatomisch gevormde zitplaatsen. Royale vakken bieden genoeg ruimte voor een laptop of digitale camera. Tegen de rugleuning van de beide voorstoelen zit een opbergruimte die ook dienst kan doen als rugtas – inclusief schouderbanden.

In het midden van het dashboard bevindt zich een tablet. Een revolutionair idee, want de uitvinding van de Apple iPad laat in 2006 nog vier jaar op zich wachten. ŠKODA voorzag een toekomst waarin je het audiosysteem en de sfeerverlichting bedient met een ‘draagbare computer’. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming tilt de bestuurder de tablet uit de auto en werkt daarop zijn ‘digitale dagboek’ bij. Ja, veertien jaar geleden klonken computertermen nogal ‘basic’.

Tweedelige achterklep met bankje

Net zo fascinerend als de ingebouwde tablet is de tweedelige achterklep. Het onderste deel is multifunctioneel: je kunt er de laadvloer mee verlengen, of je verandert hem met één handbeweging in twee zitplaatsen. Het bankje is gestoffeerd en heeft een draagvermogen van 150 kilo.

Er zijn nooit plannen geweest om de JOYSTER in productie te nemen. Een paar ideeën vinden wel hun weg naar andere ŠKODA-modellen. Zo worden zijn velgen onder de SCOUT-versies van de ŠKODA ROOMSTER en ŠKODA FABIA geschroefd. Het grote glazen dak, dat door lijkt te lopen in de achterklep, zien we later terug op de RAPID SPACEBACK. De typische grille belandt op talloze andere ŠKODA’s.

Lees ook: Hiermee gaat elke KAMIQ-rijder opscheppen