Leusden,
28
juni
2021
|
07:00
Europe/Amsterdam

CAPS LOCK-dag: liefhebbers schrijven ŠKODA in hoofdletters

CAPS LOCK-dag: liefhebbers schrijven ŠKODA in hoofdletters

Samenvatting

Hoofdletters hebben een grote impact. POEF en PAF in stripverhalen, HUP HOLLAND HUP op spandoeken en natuurlijk de naam van je favoriete automerk ŠKODA.

Niet schrikken als vandaag iedereen tegen je schreeuwt op WhatsApp en je veel mails met agressieve onderwerpen ontvangt. Je vrienden en collega´s zijn gewoon in de ban van Caps Lock-dag.

Er is een Dag van de Maximumsnelheid, een Wereld Paraplu Dag en vandaag vieren we dus Caps Lock-dag. Een knop op je toetsenbord die zo belangrijk is, dat er niet één, maar twee dagen per jaar aan gewijd zijn: 28 juni en 22 oktober.

Aangezien wij onze merknaam met hoofdletters schrijven en de naam ŠKODA bij steeds meer nieuwe modellen op de achterklep staat, willen we Caps Lock-dag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Vandaag gaan we lekker muggenziften over koeienletters.

De uitvinding van de Caps Lock-toets en -dag

De Caps Lock-toets stamt uit de tijd van de ouderwetse typemachine. Hij was bedoeld voor mensen die moeite hadden om meerdere knoppen tegelijk ingedrukt te houden; de Shift-knop en de letter die je groot wilde typen. 

Het idee om de handige toets zijn eigen ´feestdag´ te geven, was als grap bedoeld. In de begindagen van het internet werd al veelvuldig in hoofdletters naar elkaar ´geschreeuwd´ en de Caps Lock-dag op 22 oktober moet de boosdoeners zo belachelijk maken dat ze ermee stoppen. De editie op 28 juni heeft een andere insteek, die viert juist LUID en DUIDELIJK communiceren.

Zo zet je het dakje op de S van ŠKODA

ŠKODA in hoofdletters typen is simpel, maar hoe krijg je dat omgekeerde dakje op de S? Dat markante dakje heet een haček en de makkelijkste manier is met de linker Alt-toets in Microsoft Word. Houd de linker Alt-toets ingedrukt en typ 0138 op het numerieke toetsenbord. De Š verschijnt. De Mac-manier (voor Apple-gebruikers) en de luie manier hebben we in een eerder bericht uitgelegd.

ŠKODA in hoofdletters op de achterkant

De ŠKODA SCALA is in 2018 het eerste model in Europa waarbij de letters ŠKODA prominent tussen de achterlichten staan. Niet veel later volgt de KAMIQ en sindsdien is het bij nieuwe modellen vaste prik om op de achterkant niet het ŠKODA-embleem plaatsen, maar de naam te schrijven. Dit idee grijpt terug naar vroeger. Neem bijvoorbeeld de OCTAVIA COMBI uit 1961 die we vorige week belichtten. Daarbij staat ŠKODA in letters op de motorkap.

Modelnamen ook in hoofdletters

Als je de pagina met ŠKODA-modellen bekijkt, zou je denken dat onze Caps Lock-toets altijd aan staat, want ŠKODA schrijft al zijn modelnamen in hoofdletters: SCALA, OCTAVIA, ENYAQ iV en ga zo maar door. De enige uitzondering is de kleine letter ´i´ in iV. Die letter verwijst niet naar één woord, maar naar drie woorden: iconisch, individueel en intuïtief. Daar kunnen de bestuurders van de ENYAQ iV, SUPERB iV en OCTAVIA iV zich ongetwijfeld in vinden. De betekenis van de ‘V’ is simpel, die staat gewoon voor voertuig. Een GEWELDIG voertuig.

Lees ook: Dit is de gloednieuwe ŠKODA FABIA