Leusden,
04
maart
2021
|
14:38
Europe/Amsterdam

Dag van de Maximumsnelheid: deze OCTAVIA gaat 365 km/h

Dag van de Maximumsnelheid: deze OCTAVIA gaat 365 km/h

Samenvatting

Speciaal voor de Dag van de Maximumsnelheid gaan we tien jaar terug in de tijd. In 2011 verpulverde een speciale ŠKODA OCTAVIA een snelheidsrecord op de zoutvlakte van Bonneville.

Te hard rijden is een van de grootste ergernissen in het verkeer. Samen met bumperkleven, geen richting aangeven en onnodig links rijden, zorgt dat voor gevaarlijke situaties op de weg. De Dag van de Maximumsnelheid valt op 5 maart en is in het leven geroepen om bewustwording te creëren. Sta er bijvoorbeeld eens bij stil dat (te) hard rijden niet alleen riskant is, maar je ook meer brandstof en dus geld kost. Dat staat nog los van het feit dat je snelheidsboetes riskeert. Gepakt worden voor 10 km/h te hard rijden, kost al snel 70 euro. 

ŠKODA OCTAVIA op Bonneville

Op de zoutvlakte van Bonneville kun je zo hard rijden als je wilt. Daar maakten de Britse ŠKODA-importeur en een Britse autojournalist dankbaar gebruik van in 2011. Ze wilden de magische grens van 200 mijl per uur (321 km/h) doorbreken in een speciaal geprepareerde ŠKODA OCTAVIA. Dit deden ze om te vieren dat de OCTAVIA RS op dat moment 10 jaar bestond. Er prijkte een grote ’10’ op de zijkant van de raceauto.

Om dit mogelijk te maken, moest een 2.0 TSI benzinemotor wonderen verrichten. Hiervoor werden de nodige technische aanpassingen doorgevoerd. Zo kreeg de tweelitermotor een grote turbo van Garrett aangemeten en racebrandstof voorgeschoteld. Het vermogen kwam uit op een duizelingwekkende 600 pk. 

Uiteindelijk lukte het de autojournalist om zes keer de 200 mph-grens te doorbreken en verpulverde hij het oude snelheidsrecord voor productie-auto’s met een tweelitermotor. Dat stond sinds 1998 op 347,6 km/h en werd door de OCTAVIA overtroffen met 363 km/h. Dat was het gemiddelde van twee afzonderlijke pogingen van 360,8 en 365,7 km/h.

Weetjes over de maximumsnelheid

Wist je dat er tot 6 februari 1974 geen snelheidslimiet gold op de Nederlandse snelwegen? Toen kon je in je elegante ŠKODA 110 R stappen, de topsnelheid van 145 km/h aantikken en deed je niets verkeerd.

In Duitsland mag je nog steeds zo hard rijden als verantwoord is. Een van de weinige andere landen waar dat kan, is Libië. En op het Britse Isle of Man is ook geen algemeen geldende maximumsnelheid. Wat niet wil zeggen dat je overal het gaspedaal kunt vloeren, want net als in Duitsland stuit je wel op lokale snelheidslimieten.

Nooit meer te hard rijden?

Merk je dat je sinds de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/h continu te hard rijdt? Gebruik dan de snelheidsregelaar van je ŠKODA. Die waarschuwt je zodra je te snel rijdt. Het is nog handiger om met de cruise control een snelheid te kiezen die door je ŠKODA wordt vastgehouden.

Vind je dat andere snelweggebruikers er een potje van maken, gun jezelf dan een ŠKODA met Adaptive Cruise Control. Deze slimme assistent van ŠKODA anticipeert op je voorliggers en past continu het tempo aan. ACC is leverbaar voor de ŠKODA SCALA en groter (OCTAVIA en SUPERB), de volledig elektrische ENYAQ iV en de drie SUV-modellen van ŠKODA.

Lees ook: Sportieve plug-in hybride: ŠKODA OCTAVIA RS iV Business nu te bestellen