Leusden,
31
mei
2021
|
07:00
Europe/Amsterdam

Deze Nederlandse uitvinding beschermt fietsers al 60 jaar

Deze Nederlandse uitvinding beschermt fietsers al 60 jaar

Samenvatting

Iedereen associeert Nederland met tulpen, molens en klompen. Maar wist je dat automobilisten over de hele wereld onze ´Dutch Reach´ gebruiken om fietsers te beschermen?

De ´Dutch Reach´ is een speciale manier om het autoportier te openen. Bij het uitstappen wil je er zeker van zijn dat er geen fietsers, scooters of motorfietsen van achteren komen. Zou je op dat moment het portier openzwaaien, dan is de kans op brokken groot. Gebruik daarom de ´Dutch Reach´, of vrij vertaald: de Nederlandse greep. Hierbij open je het portier altijd met de hand die er het verst vandaan is. Dus zit je deur links, dan gebruik je je rechterhand. Op die manier draai je je lichaam opzij en zie je veel beter of er iets aan komt.

Gebruik je zelf de Dutch Reach?

Hoe open jij het portier van je ŠKODA? Als je achter het stuur zit, gebruik je dan ook je rechterhand om de deur te openen? Zo ja, dan zou voormalig koningin Juliana trots zijn. In 1960 richtte zij zich via radio en televisie tot de Nederlandse weggebruikers. En wel ter gelegenheid van de Nationale Bezinning op de Verkeersveiligheid. “Als de beschaving van een land ergens uit zou kunnen blijken, dan zou het toch wel zijn uit het gedrag op de weg.” In die tijd werden veel ongevallen veroorzaakt door het achteloos openwerpen van autoportieren.

De ANWB raadde automobilisten aan om het portier voorzichtig te openen en door de kier naar achteren te kijken. Dat lijkt er al een beetje op, maar voor zover bekend was het de Telegraaf die in 1961 de tip publiceerde om het linkerportier steeds te openen met je rechterhand. En andersom: “Dan moet u zich wel omdraaien.” Voor meer informatie over hoe de rest van de wereld onze greep toepast, kijk je op de website van het Dutch Reach Project.

ŠKODA’s slimme assistenten

Zestig jaar na de uitvinding van de Dutch Reach is het nog steeds een goede gewoonte, maar je staat er tegenwoordig niet meer alleen voor. Moderne assistentiesystemen helpen de bestuurder om zich zo veilig mogelijk door het verkeer te bewegen. Om aanrijdingen te voorkomen, houdt ŠKODA Front Assist continu een oogje in het zeil. De slimme rijassistent kan de auto zelfstandig tot stilstand brengen. Met Door Opening Warning ziet jouw ŠKODA of er voorbijgangers willen passeren op het moment dat jij je deur wilt openen en waarschuwt je voor gevaar.

Besef wel: ook al zijn ŠKODA’s assistenten nog zo slim, ze zijn slechts bedoeld om je te helpen. “Zelfs de beste assistentiesystemen zijn nutteloos als de bestuurder niet oplet.” Dat zijn niet de woorden van koningin Juliana, maar die van ŠKODA’s eigen verkeersexpert. 

Lees ook: Moderne veiligheid: nieuwe OCTAVIA ziet meer dan jij