Leusden,
25
oktober
2022
|
07:00
Europe/Amsterdam

Deze ŠKODA-fabriek bouwt al 10 jaar te veel DSG-transmissies

Al 10 jaar te veel DSG-transmissies

De ŠKODA-fabriek in het Tsjechische Vrchlabí bestaat tien jaar! Maar wacht eens even: minder dan de helft van de hier geproduceerde DSG-transmissies vind je daadwerkelijk terug in ŠKODA-modellen. Hoe zit dat precies?

Al die andere transmissies worden natuurlijk niet cadeau gegeven. Je vindt ze terug in allerlei andere modellen van de Volkswagen Groep. De 850 medewerkers van de ŠKODA-fabriek in Vrchlabí – een kleine stad in het noorden van Tsjechië, dicht bij de Poolse grens – produceren per dag maar liefst 2.340 transmissies en dat is meer dan genoeg voor ŠKODA alleen. Daarom belanden de DSG-automaten met dubbele koppeling, typenaam DQ200, ook in andere modellen van de Volkswagen Groep.

Miljoenen modellen met DSG-7 automaat

De zeventraps automaat vind je in populaire ŠKODA-modellen zoals de OCTAVIA, KAROQ en KODIAQ. En ook de nieuwe ŠKODA FABIA is leverbaar met de comfortabele versnellingsbak. Maar het overgrote deel (62 procent) gaat naar andere modellen van de Volkswagen Groep. Inmiddels rijden miljoenen modellen met de DSG-7 automaat uit Vrchlabí rond!

Opgericht toen de eerste paardentram in Nederland reed

Dat de transmissie-fabriek in Vrchlabí zijn tienjarig jubileum viert, wil niet zeggen dat de fabriek pas zo lang bestaat. Sterker: de fabriek stamt uit 1864 en begon als zadelmakerij! Laat dit even tot je doordringen; dit is het jaar waarin Jules Verne zijn later beroemd geworden boek ‘Naar het middelpunt der aarde’ schrijft, de Amerikaanse burgeroorlog nog in volle gang is én de eerste paardentram in Nederland gaat rijden, van Den Haag naar Scheveningen. Wauw, als die fabriek eens kon praten…

CO2-neutraal sinds eind 2020

In 1946 komt de fabriek in Vrchlabí in ŠKODA-handen. Vervolgens loopt hier onder meer de ŠKODA 1203 van de band, het geinige ŠKODA-busje dat anno nu een cultstatus verworven heeft onder liefhebbers. Sinds 2012 produceert de fabriek alleen nog transmissies. Sindsdien is meer dan 200 miljoen euro geïnvesteerd om de fabriek up-to-date te houden en zijn veel hoogtepunten bereikt. Zo produceert de fabriek in Vrchlabí sinds eind 2020 CO2-neutraal.

Robots werken samen met mensen

De ŠKODA-fabriek maakt intensief gebruik van de nieuwste technologieën (Industry 4.0). Dat houdt onder meer in dat robots assisteren bij de montage van bepaalde onderdelen en weer andere robots benodigde onderdelen uit containers halen en ze op de productieband leggen. En ook deze speciale transportrobot kun je tegen het lijf lopen. Toch komen er nog genoeg mensenhanden aan te pas. De fabriek is zelfs een van de belangrijkste industriële werkgevers in de regio.

Maatschappelijk betrokken

De jubilerende ŠKODA-fabriek in Vrchlabí doet meer dan alleen transmissies produceren en is maatschappelijk betrokken in de regio. Zo levert de fabriek fietsen aan het Krkonoše National Park, een nationaal park in het Reuzengebergte van Tsjechië. Bezoekers kunnen hier gebruik van maken als ze op ontdekkingstocht gaan in dit wonderschone natuurgebied. Toch leuk om even stil bij te staan, op het moment dat je het gaspedaal intrapt.

Lees ook: Zo ziet de ruim 100 jaar geschiedenis van de transmissie eruit

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.