Leusden,
06
februari
2023
|
15:07
Europe/Amsterdam

Deze Škoda-verjaardagen komen er dit jaar aan

Deze Škoda-verjaardagen komen er dit jaar aan

Samenvatting

Voor Škoda belooft 2023 een feestelijk jaar te worden. Škoda viert meerdere jubilea én heeft een nieuw logo! En wist je trouwens dat de gevleugelde pijl van dit logo al 100 jaar bestaat?

Škoda registreerde het logo met de pijl op 15 december 1923. Dat is dit jaar dus 100 jaar geleden. Uit ongeveer 300 designs, koos Škoda het ontwerp met het hoofd van een Indiaans opperhoofd dat een verentooi draagt. Wie het ontwerp gemaakt heeft, is een mysterie. Waarschijnlijk hebben verschillende Škoda-afdelingen de koppen bij elkaar gestoken om tot het ontwerp te komen. Een dergelijke afbeelding hing namelijk op het kantoor van de toenmalige verkoopdirecteur van Škoda.

Van vijf naar vier

Voor een betere zichtbaarheid werden de originele vijf veren van het beeldmerk teruggebracht naar de huidige drie. Hierdoor kon het logo ook gemakkelijker geproduceerd worden. Ook de naam Škoda die oorspronkelijk deel uitmaakte van het logo, moest om deze reden het veld ruimen.

Dit jaar heeft Škoda zijn eeuwenoude logo een opfrisser gegeven. Het beeldmerk kun je grofweg onderverdelen in de volgende vijf onderdelen:

1.       De grote cirkel symboliseert de wereld en de algemeenheid en perfectie van producten.

2.       De vleugel staat voor de technische vooruitgang op het gebied van productie en verkoop over de hele wereld.

3.       De pijl staat voor de vooruitstrevende productiemethodes van Škoda en de hoge productiviteit.

4.       De kleine cirkel (het oog) vertegenwoordigt de precisie van de productie, alsook het technologisch inzicht en de toekomstvisie van Škoda.

5.       De kleur groen staat voor de milieubewuste productietechnieken, de recycling van materialen en de zuinige modellen van Škoda.

Het nieuwe Škoda-logo vind je voortaan overal terug. En is het je opgevallen dat Škoda niet meer met hoofdletters wordt geschreven? Dat geldt ook voor de modelnamen, zoals Škoda Karoq en Škoda Octavia Combi.

Meer mijlpalen

Behalve het 100-jarig jubileum van de gevleugelde pijl van het Škoda-logo, zijn er komend jaar meer mijlpalen die om een feestje vragen. Het is dit jaar bijvoorbeeld de tachtigste verjaardag van Škoda-modellen met 4x4-aandrijving. De enige nieuwe Škoda die momenteel in Nederland 4x4-aandrijving heeft, is de Škoda Enyaq Coupé RS iV.

Technologisch vooruitstrevend

Een andere belangrijke verjaardag die Škoda in 2023 viert, is de 110de verjaardag van de Laurin & Klement M-modellen. Een technologisch vooruitstrevend topmodel met krachtige viercilinder motoren die de vrijmaakte voor de Škoda Superb. En daar blijft het niet bij, want ook deze Škoda-feestjes staan voor de deur:

·   125 jaar (augustus 1898)

De eerste productiefaciliteit van Laurin & Klement waarmee het voor Škoda allemaal begon.

·   115 jaar (december 1908)

Een raceauto van Laurin & Klement breekt in zijn categorie een snelheidsrecord op het 4,43 kilometer lange Brooklands Motor Circuit in Engeland. Op zijn smalle bandjes behaalde de auto een snelheid van 118,720 km/h.

·   90 jaar (april 1933)

De Škoda 420 is het eerste voorbeeld van een nieuwe generatie Škoda-modellen die gebruikmaakt van een licht, maar extra stijf chassis met onafhankelijke wielophanging. Dit in die tijd innovatieve chassis verving het aloude ladderchassis.

 

·   85 jaar (18 mei 1938)

Na bijna twee jaar en ongeveer 52.000 kilometers dwars door Afrika komt de Škoda Rapid van de avonturiers Marie en Stanislav Škulin aan in Praag. De standaard uitgevoerde Škoda Rapid had de ontdekkingstocht van Noord- naar Zuid-Afrika onder de meest extreme omstandigheden goed doorstaan.

 

·   80 jaar (oktober 1943)

De productiestart van de allereerste Škoda met 4x4-aandrijving, de Škoda Superb Type 956, een militair voertuig dat gebaseerd is op de succesvolle consumentenversie van de Superb.

·   60 jaar (januari 1963)

Rallyrijden zit Škoda in het bloed. De Škoda Octavia TS 1200 wint in januari 1963 in zijn klasse de rally van Monte Carlo nadat hij ook in januari 1961 én januari 1962 de winst binnenhaalde. Een hattrick dus.

·       55 jaar (november 1968)

Het eerste productiemodel van de Škoda 1203 loopt van de band. Het onverwoestbare busje heeft inmiddels een cultstatus en is een van de meest verkochte bedrijfswagens in het Tsjechoslowakije van de twintigste eeuw. Serieproductie stopte pas in 1981.

 

·   25 jaar (maart 1998)

De eerste van vier nieuwe generaties Škoda Octavia gaat in productie. Opvallend was de enorme bagageruimte van 548-1512 liter van de Octavia Combi. Op een gegeven moment koos dan ook meer dan 40 procent van de kopers voor de Combi in plaats van de Škoda Octavia Hatchback.

·   20 jaar (maart 2003)

Op de autosalon van Genève onthult Škoda de Škoda Fabia WRC, gebaseerd op de eerste generatie Fabia. Deze wilde rally-uitvoering van de Fabia RS had een vermogen van maar liefst 300 pk. Met een productieaantal van slechts 24 stuks is het een heel exclusieve Škoda gebleven.

Lees ook: Alles over de geschiedenis van Škoda

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.