Leusden,
24
februari
2023
|
07:00
Europe/Amsterdam

Dit ‘magische oog’ garandeert een optimale productie

Dit ‘magische oog’ garandeert een optimale productie

Samenvatting

Škoda heeft in zijn hoofdfabriek in Mladá Boleslav een camerasysteem gemonteerd dat intern ook wel ‘het magische oog’ genoemd wordt. Met behulp van kunstmatige intelligentie zorgt het ervoor dat de productie van Škoda-modellen altijd ongehinderd kan doorgaan.

Het camerasysteem is ontwikkeld door het Škoda FabLab, een groep knappe koppen bij Škoda, en houdt de lopende band van de fabriek continu in de gaten. Het is aangesloten op een computer die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie oftewel Artificial Intelligence (AI). Op die manier kan het onregelmatigheden in de productie opsporen en bijtijds onderhoudswerkzaamheden adviseren.

Altijd in een perfecte conditie

Miroslav Stejskal van de centrale technische dienst bij Škoda Auto legt uit: “Deze vernieuwende manier van voorspellend onderhoud zorgt ervoor dat onze productielijn altijd in een perfecte conditie verkeert. Het systeem weet wat de basisvoorwaarden voor een optimale productie zijn en kan deze toetsen aan de omstandigheden die op dat moment gelden. De kunstmatige intelligentie maakt het vervolgens mogelijk bepaalde patronen te herkennen en veranderingen meteen op te merken. Hierdoor kunnen we bij onregelmatigheden direct ingrijpen en blijft de efficiënte van de productielijn intact.”

Meteen actie ondernemen

De basis wordt gevormd door de beelden die de camera maakt van de aan slijtage onderhevige onderdelen, zoals liggers, bouten en bekabeling. Zodra de computer die op de camera is aangesloten, hierin onregelmatigheden detecteert, geeft hij dit door. Hierdoor kunnen de Škoda-werknemers onmiddellijk actie ondernemen, zodat de productie geen vertraging oploopt.

Blauw licht voor extra nauwkeurigheid

Het blauwe licht dat de camera verspreidt, ziet er niet alleen fancy uit, het zorgt ervoor dat de camera een nauwkeurig en betrouwbaar onderscheid kan maken tussen bijvoorbeeld scheuren en krassen en vervolgens de juiste diagnose kan stellen. Ondertussen leert het systeem steeds meer bij. Als een versleten bout doeltreffend is vervangen, weet de het systeem dat en wordt het in zijn geheugen afgevinkt. Maar niet voordat het nauwkeurig gecontroleerd is.

Verder optimaliseren

Škoda is een van de eerste bedrijven in Tsjechië dat gebruikmaakt van de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie om onderhoud te kunnen voorspellen. Het systeem is actief op de productieband van de Škoda Enyaq iV en Škoda Octavia in de hoofdfabriek in Mladá Boleslav. Om het camerasysteem verder te optimaliseren, heeft het Škoda FabLab een deel van de lopende band nagebouwd. Hier kan geëxperimenteerd worden met onder meer verschillende camera-instellingen.

Lees ook: Sssssst, deze Škoda-medewerkers haten geluid

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.