Leusden,
14
augustus
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Een autofabriek die CO2-neutraal is - kan dat?

Een autofabriek die CO2-neutraal is - kan dat?

Samenvatting

Met een elektrische auto rijd je overal uitstootvrij naar toe. Maar de productie van de auto en dan met name het accupakket kost een heleboel energie en is verre van uitstootvrij. De logische volgende stap is een CO2-neutrale autofabriek.

Het productiemodel van de VISION E gaat in Mladá Boleslav gebouwd worden en daar is ŠKODA trots op. De eerste volledig elektrische ŠKODA op basis van het MEB-platform rolt in 2020 van de lopende band in ŠKODA’s thuisstad.

Autofabriek in Mladá Boleslav

Het plan is om de autofabriek in Mladá Boleslav te transformeren tot een CO2-neutrale fabriek. Die monsterklus moet in de tweede helft van het volgende decennium voltooid zijn. Dat is twintig tot vijfentwintig jaar vóórdat ŠKODA en de gehele Volkswagen Group een volledig CO2-neutraal bedrijf wil zijn. Dit streven is geheel in lijn met de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs: een CO2-neutrale samenleving in 2050.

Wat betekent CO2-neutraal?

Wat CO2-neutraal betekent, hebben we in een eerder bericht uitgelegd. Simpel gezegd moet de CO2-rekening van de gehele Volkswagen Group onder de streep op nul uitkomen. Om dit te realiseren, wordt de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk vermeden en als het onvermijdbaar is, wordt het gecompenseerd door te investeren in milieubeschermende projecten.

Duurzaamheid bij ŠKODA

Duurzaamheid speelt nu al een grote rol bij ŠKODA. Je zou kunnen zeggen dat de voorbereidingen voor de CO2-neutrale fabriek eigenlijk al begonnen zijn. Zo is de nieuw gebouwde spuiterij een van de milieuvriendelijkste van Europa. Door een groot deel van de vrijkomende hitte terug te winnen, daalt de energieconsumptie van de afdeling met 80 procent. Ook het recyclen van auto’s gaat zo milieuvriendelijk als mogelijk. Zo is 85 procent van de onderdelen van de nieuwe ŠKODA SCALA herbruikbaar of recyclebaar.

Ideeën uitwisselen met Volkswagen

ŠKODA kan ideeën voor CO2-neutraal produceren uitwisselen met Volkswagen. De VW-fabriek in Zwickau, waar straks de volledig elektrische Volkswagen ID.3 van de band rolt, wordt ook uitstootvrij. Om dat te realiseren gebruikt de fabriek groene stroom, voldoen de nieuwe productiehallen aan de strengste energienormen en wordt meer en meer water gerecycled. De nieuwe ventilatoren en pompen draaien nooit harder dan nodig, met een lager stroomgebruik tot gevolg. Ook voor het in elkaar zetten van de accupakketten wordt groene stroom gebruikt.

ŠKODA CO2-neutraal maken

Om van ŠKODA en de Volkswagen Group een CO2-neutraal bedrijf te maken, kijkt men niet alleen naar de productie, maar naar alle fasen van een autoleven. Dat begint al bij de toeleveranciers. Ook van hen wordt gevraagd om CO2-neutraal te werk te gaan. In de gebruiksfase (het daadwerkelijke rijden) willen de merken eveneens CO2-neutraal zijn. Hierbij gaat groene stroom een grote rol spelen.

Het laatste onderdeel van de keten is het hergebruik van alle onderdelen waaruit een auto bestaat. Zo gaat de recyclebaarheid (85 procent bij de ŠKODA SCALA) bij toekomstige modellen nog verder omhoog. De materialen waaruit het accupakket is opgebouwd, worden over tien jaar zelfs voor 97 procent hergebruikt. Op deze manier wordt de elektrische auto écht uitstootvrij.

Lees ook: Elektrisch rijden - de 5 speerpunten van ŠKODA