Leusden,
07
april
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Elektrische auto’s – ken jij alle soorten?

Elektrische auto’s – ken jij alle soorten?

Samenvatting

De ŠKODA SUPERB is vernieuwd: hij krijgt een elektrische hulpmotor mét stekker. Het is een plug-in hybride, ook wel een PHEV genoemd. Maar wat is dan een HEV, BEV of FCEV?

Met de term ‘elektrische auto’ kun je alle kanten op. Elke auto waarbij een elektromotor helpt met de aandrijving, kun je elektrisch noemen. Voor de duidelijkheid worden ze onderverdeeld in groepen, elk aangeduid met een andere afkorting. Twee letters staan altijd centraal: EV - dat staat voor ‘Electric Vehicle’. Alle termen zijn in het Engels.

HEV – Hybride auto

Een HEV (Hybrid Electric Vehicle) heeft een verbrandingsmotor én een elektromotor. Ze werken slim samen en zorgen zo voor een soepele aandrijving en een lager brandstofverbruik. Als bestuurder hoef je niets te doen: de elektromotor wekt zelfstandig energie op tijdens het uitrollen en afremmen. Hij gebruikt die later om de verbrandingsmotor te helpen met accelereren of om 1 à 2 kilometer uitstootvrij te rijden. Je hoeft nooit in te pluggen bij een laadpaal. Sterker nog: een HEV heeft niet eens een stekker.

PHEV – Plug-in hybride auto

Een PHEV is een hybrideauto met stekker. De ‘P’ in PHEV staat dan ook voor ‘Plug-in’. Het accupakket van een auto met laadsnoer is bovendien groter, zodat hij zo’n 50 kilometer volledig elektrisch kan afleggen. De verbrandingsmotor staat dan uit. Vooral in de stad heeft dit grote voordelen: van alle hybridevormen heeft de plug-in hybride de laagste gemiddelde CO2-uitstoot per kilometer. De nieuwe ŠKODA SUPERB PHEV schaart zich tot deze groep hybrides.

BEV – Volledig elektrische auto

De BEV is een Battery Electric Vehicle. Oftewel een volledig elektrische auto die energie put uit een groot batterijpakket. Een BEV heeft geen verbrandingsmotor en is bij gebruik dus volledig uitstootvrij; elektromotoren (één of meerdere) zorgen voor de aandrijving. Hij rijdt op de stroom die je erin stopt via een laadpaal aan huis, in de straat, of bij een snellader aan de snelweg. Een voorbeeld van een BEV is de ŠKODA e-CITIGO, die eind 2019 verschijnt.

FCEV - Waterstofauto

De FCEV is de vreemde eend in de bijt. Deze elektrische auto maakt zijn eigen stroom in een Fuel Cell (vandaar FCEV) of brandstofcel. De brandstof die hij hiervoor gebruikt is waterstof, een gas dat wordt opgeslagen in één of meerdere gastanks in de auto. Je tankt het gas op een soortgelijke manier als benzine of diesel. Het enige dat een FCEV tijdens het opwekken van stroom uitstoot, is waterdamp. Dit klinkt als een veelbelovende oplossing, maar de technologie is erg complex en kostbaar.

Lees ook: Elektrisch rijden: de 5 speerpunten van ŠKODA