Leusden,
07
oktober
2018
|
09:00
Europe/Amsterdam

Elektrische auto’s: wat heb je daar als automobilist zelf aan?

Elektrische auto’s: wat heb je daar als automobilist zelf aan?

Hoe gaan elektrische auto’s de (auto)wereld veranderen? Wat hebben ze de automobilist te bieden? Dr. Guido Haak, hoofd productmanagement bij ŠKODA, beantwoordt 7 vragen over elektrisch rijden.

Design elektrische auto

Hoe gaat de auto van de toekomst eruitzien?

“De elektrische aandrijflijn is compacter en dat geeft ons nieuwe mogelijkheden wat betreft de proporties en het design van de auto. Dankzij het nieuwe Modular Electric Platform (MEB) kunnen onze ontwerpers de binnenruimte voor alle inzittenden groter en praktischer maken. En doordat we flexibeler zijn met de plaatsing van motorcomponenten, zien we nu al nieuwe ontwikkelingen zoals de ‘frunk’ – een samentrekking van ‘front trunk’, een kofferbak aan de voorkant. Maar klanten zijn gewend aan het conventionele design van een auto, dus de transitie zal geleidelijk verlopen.”

Dagelijks gebruik

Hoe is het om met een elektrische auto te leven?

“In de nabije toekomst vraagt elektrisch rijden meer voorbereiding en planning dan wanneer je met een benzine- of dieselauto op pad gaat. Connectiviteitsfuncties helpen hierbij, door ons naar laadpalen te navigeren, ons op afstand toegang te geven tot autogegevens of laadmomenten te plannen. Naarmate het aantal laadpalen toeneemt en de laadtijden afnemen, groeit de flexibiliteit. Op dit moment gebruiken de meeste mensen hun auto voor hun dagelijkse woon-werkverkeer en daarvoor is een elektrische auto net zo geschikt als een auto met verbrandingsmotor.”

Elektrische SUV

SUV’s zijn hip. Is er een verschil tussen het elektrificeren van een SUV en een compacte auto?

“Er is geen fundamenteel verschil tussen het elektrificeren van een SUV of een gewone auto, zoals een hatchback of een stationwagon. De technische basis is hetzelfde. Het extra gewicht, de veelal grotere wielen en de hogere luchtweerstand van een SUV verkleinen wel de actieradius en dus heb je een groter accupakket nodig. Mensen kopen SUV’s vanwege het ontwerp en de hoge zitpositie. Dat zal zo blijven, ongeacht de aandrijflijn.”

Voordelen elektrisch rijden

Hoe profiteert de automobilist van elektrische auto’s?

“De grootste voordelen zijn de lage vaste lasten, de goedkope ‘brandstof’ en het eenvoudige onderhoud. Daar komt bij dat rijden in een elektrische auto gemakkelijker en dynamischer is. Nieuwe regels van steden en regio’s doen vermoeden dat uitstootvrij rijden een eis wordt om sommige gebieden te mogen betreden.”

Toekomst verbrandingsmotor

Wat nu als je net een nieuwe auto met verbrandingsmotor hebt gekocht?

“Als je net een auto met een verbrandingsmotor hebt gekocht, kun je er sowieso nog jarenlang van genieten. De transitie naar elektrisch zal geleidelijk verlopen. Tankstations en garages voor service en onderhoud blijven de komende decennia gewoon bestaan. Tenzij je in een gebied woont dat snel verandert in een emissievrije zone, kun je je nieuwe auto nog heel lang gebruiken.”

Elektrische auto goedkoper of duurder

Zullen elektrische ŠKODA’s op lange termijn goedkoper of duurder zijn dan conventionele auto’s?

“We streven ernaar om klanten meer waar voor hun geld te bieden. Dat zou moeten lukken met elektrische auto’s, zodra de prijzen van batterijen dalen.”

Onderscheidend

Wat maakt de elektrische modellen van ŠKODA uniek?

“De kernwaarden van ŠKODA blijven hetzelfde: een menselijk aanpak, de vereenvoudiging van het dagelijks leven en het verrassingselement. We gaan niet het merk opnieuw uitvinden, maar onze bestaande kernwaarden toepassen op onze nieuwe elektrische modellen. Tijdens vergaderingen met ŠKODA Design heb ik de toekomstige modellen gezien en geloof me: ze hebben een geweldig en uniek design.”