Leusden,
01
mei
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Elektrische toekomst: wat betekent ‘CO2-neutraal’ eigenlijk?

Elektrische toekomst: wat betekent ‘CO2-neutraal’ eigenlijk?

Samenvatting

‘CO2-neutraal’ is een fascinerend streven – heus waar. ŠKODA en de gehele Volkswagen Group willen de CO2-uitstoot terugdringen en gaan daarbij geen (technologische) uitdaging uit de weg.

Om uit te kunnen leggen wat ‘CO2-neutraal’ betekent, beginnen we met een spoedcursus CO2. Dit broeikasgas houdt warmte in de atmosfeer vast en draagt zo bij aan de opwarming van de aarde. Dat heeft vervelende gevolgen, zoals een stijgende zeespiegel en extremer weer met meer hittegolven en heviger regenbuien.

1 procent van alle CO2-uitstoot

CO2 komt vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen. Auto’s met een verbrandingsmotor maken zich hier schuldig aan, net als vrachtwagens, schepen en vliegtuigen. Maar ook fabrieken en energiecentrales stoten het broeikasgas uit. Welk aandeel heeft de Volkswagen Group, waarvan ŠKODA onderdeel uitmaakt, hierin? Volkswagen-CEO Herbert Diess weet het antwoord: “De auto’s van alle Volkswagen-merken wereldwijd zijn verantwoordelijk voor 1 procent van alle CO2-uitstoot.”

Eén procent van heel veel is evengoed heel veel. De Volkswagen Group wil dan ook alles op alles zetten om de uitstoot terug te dringen. Diess waarschuwt: “Als de CO2-uitstoot niet daalt, zal de opwarming van de aarde doorgaan, met alle desastreuze gevolgen van dien.”

Het goede voorbeeld

Elektrische auto’s geven het goede voorbeeld, want tijdens het rijden stoten ze geen schadelijke gassen uit. Maar besef wel: een elektrische auto is net zo schoon en groen als de elektriciteit die hij verbruikt. Daar komt bij dat de productie van accupakketten zeer energie-intensief is. Als hiervoor elektriciteit uit kolencentrales wordt gebruikt, dan heeft zo’n elektrische auto toch een grote impact op het milieu. Meer nog dan een auto met een verbrandingsmotor.

CO2-neutrale auto in 2019

Toch zet de Volkswagen Group vol in op elektrisch rijden. Met de inzichten van nu is dat de beste en meest efficiënte manier om klimaatneutrale en schone mobiliteit te realiseren. Dat brengt ons bij de betekenis van de term ‘CO2-neutraal’.

Een CO2-neutrale auto heeft over zijn hele levenscyclus geen effect op de klimaatverandering. Om dit te realiseren wordt al tijdens de productie CO2-uitstoot zoveel mogelijk vermeden, of zo veel als mogelijk verminderd. De fabriek waar de CO2-neutrale auto van de band rolt gebruikt stroom van hernieuwbare bronnen. En de CO2-uitstoot die onvermijdbaar is, wordt gecompenseerd door te investeren in milieubeschermende projecten. Op die manier is onder de streep de impact op het milieu nul.

De Volkswagen ID. wordt de eerste CO2-neutrale auto van de Volkswagen Group. Op zijn MEB-platform voor elektrische auto’s, bouwt ŠKODA het productiemodel van het spraakmakende studiemodel VISION E. De Volkswagen ID. wordt later dit jaar onthuld, de VISION E volgt in 2020.

CO2-neutraal bedrijf in 2050

Een (elektrische) auto bouwen die tijdens zijn productie en gebruik geen effect heeft op de klimaatverandering, is al een geweldig resultaat. Maar voor de Volkswagen Group is het nog maar het begin. In 2050 wil het bedrijf volledig CO2-neutraal zijn. Dit is tevens de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs: een CO2-neutrale samenleving in 2050.

Lees ook: Elektrisch rijden - de 5 speerpunten van ŠKODA