Leusden,
23
januari
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Herken de onderdelen van jouw ŠKODA – deel 6

Herken de onderdelen van jouw ŠKODA – deel 6

Schokdemper, ruitenwissermotor, airbag - je zult vast wel eens van deze onderdelen hebben gehoord. Maar weet je ook hoe ze eruit zien en wat ze precies doen? Kijk mee onder de motorkap van de ŠKODA FABIA COMBI.

Onder de motorkap gaan allerlei opzienbarende onderdelen schuil, van staal, aluminium, kunststof, rubber en tal van andere materialen. Al meer dan een eeuw proberen technici en ingenieurs deze onderdelen te perfectioneren. Dankzij moderne elektronische systemen, zijn hedendaagse auto’s tot uitzonderlijke prestaties in staat. Bovendien is de verkeersveiligheid er dankzij allerlei nieuwe uitvindingen en ontwikkelingen de laatste tijd er flink op vooruit gegaan.

Dit is deel 6 in een reeks van artikelen waarin we deze onderdelen nader bestuderen.

Deel 1: Krukas, cilinderkop en kleppendeksel

Deel 2: Motorblok, carterpan, zuiger en kleppen, injectoren

Deel 3: Engine Control Unit (ECU), turbo, koppeling, versnellingen

Deel 4: Dynamo, startmotor, aanzuiging met luchtfilter, radiateur

Deel 5: Compressor van de airco, pedalen, aandrijfassen, uitlaat

Ruitenwissermotor

De ruitenwissers op de voorruit worden aangedreven door een elektromotor. Op de foto is dit het zwarte cilindervormige onderdeel. Met een stangenstelsel worden de twee ruitenwissers in beweging gebracht. Een eenvoudige constructie die een lang leven beschoren is.

Schokdemper

De schokdemper en de spiraalveer zijn een haast onafscheidelijke combinatie. Waarschijnlijk ben je het meest bekend met de veer. Deze zie je immers duidelijk zitten wanneer je een blik in de wielkuip werpt. Maar de functie van de schokdemper is niet minder belangrijk. Dit onderdeel zorgt ervoor dat het in- en uitveren van het wiel – door de op- en neerwaartse beweging van de spiraalveer – in de kiem worden gesmoord. Zouden er geen schokdempers worden gebruikt, dan blijven de wielen door stuiteren, en is de auto niet meer op de weg te houden.

Airbag

In het midden van het stuurwiel zit niet alleen de claxon, maar prijkt ook het trotse ŠKODA-logo. Achter de afdekking is de airbag voor de bestuurder gehuisvest. Weliswaar is dit een relatief klein onderdeel, maar het redt duizenden levens per jaar. De ŠKODA FABIA wordt standaard geleverd met zes airbags.

Deze foto’s zijn gemaakt tijdens de demontage van een ŠKODA FABIA COMBI 1.2 TSI DSG. De auto is door het Duitse automagazine Auto Bild aan een duurtest van 100.000 kilometer onderworpen.