Leusden,
23
februari
2020
|
07:00
Europe/Amsterdam

Hoe weet de auto of jij een pauze moet nemen?

Hoe weet de auto of jij een pauze moet nemen?

Samenvatting

Je hebt urenlang gereden en plotseling gaat een waarschuwingslampje branden. Het lijkt op een kopje koffie. Een geluidssignaal klinkt. De auto heeft gelijk: het is tijd voor een pauze. Hoe doen ŠKODA’s dat toch? Hoe werkt vermoeidheidsherkenning?

ŠKODA noemt vermoeidheidsherkenning de Driver Activity Assistant. Het is een van de vele veiligheidssystemen waarmee je moderne ŠKODA’s kunt laten uitrusten. Driver Activity Assistant is leverbaar voor de FABIA, SCALA, OCTAVIA en SUPERB, en alle SUV-modellen.

Wat is vermoeidheidsherkenning?

Vermoeidheidsherkenning houdt het rijgedrag van de bestuurder in de gaten. Zodra dat tekenen van vermoeidheid vertoont, adviseert de Driver Activity Assistant de bestuurder om een pauze te nemen. Er verschijnt een melding in het instrumentarium en er klinkt een geluidssignaal in de auto. De bedoeling is simpel, maar belangrijk: de bestuurder laten stoppen en uitrusten, zodat hij zijn weg na een pauze weer veilig en alert kan vervolgen. 

Hoe werkt vermoeidheidsherkenning?

De Driver Activity Assistant gaat slim te werk. 15 minuten na vertrek, brengt zijn software jouw stuurgedrag in kaart. Dat is de meetlat waarlangs het systeem je stuurbewegingen legt, elke keer wanneer je sneller dan 65 km/h rijdt. Zodra de elektronica een (voor jouw doen) onverwachte of afwijkende stuurbeweging detecteert, zoals een abrupte ruk aan het stuur, denkt het systeem dat je vermoeid bent en trekt het aan de waarschuwende bel.

Wat moet je doen als je moe achter het stuur zit?

Stel je voor: je bent moe en wilt een pauze nemen, maar je rijdt op de snelweg en de volgende afslag of rustplaats is 15 kilometer verderop. Wat doe je dan? Wat je absoluut niét moet doen, is stoppen op de vluchtstrook. Dat is heel gevaarlijk. Probeer jezelf op te peppen: zet de airco aan of de ramen open voor frisse lucht, praat met je passagier of activeer je hersenen op een andere manier. Doe mee met een discussie op de radio of zing mee met de muziek: “I've been drivin' all night, my hands wet on the wheel.”

Hoe kun je vermoeidheid voorkomen?

Voor vertrek genoeg rust nemen en koffie drinken zijn logische remedies tegen vermoeidheid. Het is ook verstandig om één of meerdere pauzemomenten in te plannen. Als je zo iemand bent die tijdens het rijden spontaan besluit een pauze over te slaan, dan kun je een passagier aanwijzen als pauzepolitie: “Over tien minuten stoppen we, punt uit.” Met een volledig elektrische auto zoals de ŠKODA CITIGOe iV moet je op langere ritten wel regelmatig pauzes inlassen: stroom voor de auto, koffie voor de bestuurder. Iedereen blij.

Lees ook: LED-technologie van ŠKODA - innovatieve verlichting voor maximale veiligheid