Leusden,
08
maart
2023
|
07:00
Europe/Amsterdam

Huh? Een verkeerslicht dat over het zebrapad rijdt?

Huh? Een verkeerslicht dat over het zebrapad rijdt?

Samenvatting

Verkeerslichten zijn al jaren hetzelfde. Maar wie weet, komt daar verandering in. Een mede door Škoda ontwikkeld verkeerslicht kan over het zebrapad rijden. Het waarschuwt zelfs naderende automobilisten in het instrumentarium van hun auto dat er iemand oversteekt. Sciencefiction? Verre van!

Een rijdend verkeerslicht: het moet niet gekker worden. Maar het hier afgebeelde verkeerslicht op wieltjes met de naam IPA2X is bloedserieus. Het is bedacht om voetgangers die wel wat hulp kunnen gebruiken, veilig te helpen oversteken. Denk aan kinderen, senioren en mensen met een beperking.

Groen poppetje

De robot op wieltjes – want dit is het feitelijk – is twee meter hoog. Bovenop bevindt zich een waarschuwingsbord. Wat de robot vervolgens op zijn eigen houtje doet, is naar het midden van het zebrapad rijden. Op het moment dat-ie daar aankomt en ziet dat de situatie veilig is om over te steken, geeft hij met een groen poppetje aan dat voetgangers zonder gevaar kunnen oversteken.

Terwijl de voetgangers oversteken, houdt de verkeerslichtrobot continu zijn omgeving in de gaten. Hierbij helpt het dat de robot over de auto’s heen kan kijken. Als er een auto nadert, geeft hij de bestuurder een stopsignaal. Het is zelfs mogelijk dit op het instrumentarium of het display van het multimediasysteem te projecteren. Wanneer het zebrapad weer vrij is, rijdt de verkeerslichtrobot naar de zijkant van de weg en kan de bestuurder zijn weg vervolgen.

Stapje verder

De veiligheid van voetgangers gaat Škoda aan het hart en dus is Škoda nog een stapje verdergegaan door een speciale autogrille te ontwikkelen. Deze grille heeft ingebouwde ledverlichting. De ledlampen zijn programmeerbaar en afzonderlijk aan te sturen. Hiermee is het mogelijk pictogrammen of zelfs hele animaties weer te geven. Een speciale beschermlaag zorgt ervoor dat de verlichting ook onder de zwaarste weersomstandigheden blijft functioneren.

Zodra de Škoda Enyaq iV met de speciale grille een oversteekplaats nadert, laat hij voetgangers weten dat ze opgemerkt zijn en veilig naar de andere kant van de weg kunnen lopen. In de grille verschijnt een groen poppetje dat heen en weer wandelt. Als iedereen is overgestoken en de auto op het punt staat om zijn weg te vervolgen, komt in de grille te staan: “Stop, ga niet het zebrapad op.”

Groen mannetje

Een ander scenario is dat de auto in kwestie om een of andere reden niet op tijd kan stoppen. In de grille verschijnt vervolgens: “Pas op, ik kan niet stoppen, steek niet over.” De gebruikte waarschuwingssymbolen kent iedereen uit het verkeer: groene pijlen, een groen mannetje, een rode driehoek met een kruis en een gevarendriehoek. Het is dus altijd duidelijk wat je moet doen.

Kunstmatige intelligentie

Het wagentje met het verkeerslicht erop is ontwikkeld door Škoda, samen met de technische universiteiten van Praag en München. Op termijn moet het ook akoestische waarschuwingssignalen geven. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en mobiele netwerken kan de verkeerslichtrobot in de toekomst ook bijhouden hoeveel voetgangers zich in de buurt van de oversteekplaats bevinden en wie van plan zijn om over te steken. Deze informatie kan vervolgens naar naderende auto’s worden gestuurd.

Beetje gek

De verkeerslichtrobot is al in drie Europese steden getest: Milaan, Modena en Ljubljana. De feedback die kinderen gaven, bleek heel waardevol. Ze vonden het wel een beetje gek dat de robot geen armen had en niet praatte. Naar verwachting worden de eerste exemplaren van de robot in 2025 in gebruik genomen.

Lees ook: Deze vijf robots zijn in dienst van Škoda

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.