Leusden,
15
mei
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Huisje, boompje, ŠKODA – de beste gezinsauto

Huisje, boompje, ŠKODA – de beste gezinsauto

Samenvatting

Een gezinsauto is een ware alleskunner: hij vervoert je gezin en spullen zo comfortabel, efficiënt en bovenal veilig mogelijk – dag en nacht, weer of geen weer. Op de Internationale Dag van het Gezin zetten we ŠKODA’s helden in het zonnetje.

Gezinnen veranderen. Had in 1900 een doorsnee gezin nog 4,5 kind, tegenwoordig is dat aantal gedaald naar 1,8. Toch rijdt niet elk gezin in de compacte CITIGO. Buggy’s en speelgoed nemen nu eenmaal veel ruimte in: anno 2019 hoef je niet aan te komen zetten met een fraai beschilderde priktol of jojo. Kinderen willen een trampoline, watertafel of glijbaan. Klap je de achterbankleuning alvast naar voren?

Heel veel ruimte

Een onderzoek van Jantje Beton bevestigt wat ouders al wisten: buitenspelen heeft concurrentie van de iPad en de PlayStation. Zodoende spelen kinderen minder vaak buiten dan hun grootouders. Maar er is hoop: kinderen van nu vinden buitenspelen wel degelijk een van de leukste vrijetijdsbestedingen.

Naar buiten dus, met de fiets naar het park of met de auto naar het bos. De modellen van ŠKODA staan bekend om hun grote binnen- en bagageruimte – vooral de stationwagens. Ruimte is een kostbaar goed als je een gezin hebt, want er gaat steevast meer bagage mee dan je denkt. De meeste ŠKODA’s bieden ruimte aan 5 inzittenden en voor grote gezinnen is er de ŠKODA KODIAQ: een SUV die leverbaar is met 7 zitplaatsen.

5 sterren voor veiligheid

We denken er liever niet aan, maar bij eventuele ongelukken wil je je gezin zo goed mogelijk beschermen. Een geruststellend idee: botsproeven van Euro NCAP bevestigen dat gezinsauto’s van ŠKODA uitblinken in veiligheid. Alle ŠKODA’s die in de afgelopen tien jaar getest zijn, scoorden de maximale score van 5 sterren. Over veiligheid gesproken: alle nieuwe ŠKODA’s hebben ISOFIX-voorbereiding op de tweede zitrij; de universele bevestigingspunten voor kinderzitjes.

Dankzij nieuwe technologie worden auto’s continu veiliger. Als je tijdens het rijden wordt afgeleid door je kinderen, houdt Lane Assist een oogje in het zeil. Front Assist detecteert en remt voor voetgangers en voorliggers. En zo kunnen we doorgaan met systemen als dodehoekwaarschuwing, Adaptive Cruise Control en vermoeidheidsherkenning.

Zestig keer Simply Clever

Gemak dient de mens. Daarom hebben de ontwerpers van ŠKODA al meer dan 60 Simply Clever ideeën bedacht. Het nieuwste is een dop met ingebouwde trechter: hij maakt bijvullen van de ruitensproeiertank kinderspel. De ŠKODA SCALA krijgt ‘m als eerst.

Simply Clever helpt ook om een auto gezinsvriendelijker te maken. Alle ideeën – van een slimme dop tot een paraplu in het voorportier – bewijzen hun nut des te meer als je een kind op de arm hebt. We denken aan de achterklep die je opent met een voetbeweging, het opbergbakje voor kleingeld of de klem voor het parkeerkaartje.

Gezinsauto van het Jaar

Een enquête onder 21.946 lezers van het Duitse tijdschrift Auto Strassenverkehr leert dat ŠKODA de spijker op zijn kop staat. Hun drie grootste prioriteiten bij het kiezen van een gezinsauto zijn: een grote kofferbak, veel binnenruimte en veiligheid. Geen wonder dus, dat de FABIA COMBI, de OCTAVIA COMBI en de SUPERB COMBI door de lezers zijn verkozen tot Gezinsauto van het Jaar 2018 in hun respectievelijke prijsklassen. De ŠKODA KAROQ versloeg bovendien de Volvo XC40 in de rubriek Beste Nieuwkomer. Kijk, daar kun je mee thuiskomen …

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe gezinsauto?