Leusden,
03
april
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

IJs-cool: ŠKODA KODIAQ RS racet naar de Noordkaap

IJs-cool: ŠKODA KODIAQ RS racet naar de Noordkaap

Samenvatting

Eén SUV. 24 uur de tijd. 1417 kilometer over sneeuw en ijs. De ŠKODA KODIAQ RS racet naar de Noordkaap tijdens een ijskoude ‘ice challenge’.

Hoe zou de 240 pk sterke ŠKODA KODIAQ RS zich gedragen op bevroren wegen, bij temperaturen lager dan -20°C? Dat is wat ze wilden weten bij ŠKODA Italië. En dus zat maar één ding op: de KODIAQ RS zelf naar de Noordkaap rijden, onder arctische omstandigheden.

Veiligheid voorop

Net als bij alle andere ŠKODA-modellen, staat veiligheid voorop bij de KODIAQ RS – of dat nu op een geplaveide ondergrond is of op onverharde wegen. Zo ontstond het idee voor deze extreme test van de KODIAQ RS: een rit van Rovaniemi in Finland, over de Poolcirkel naar de Noordkaap. En weer terug. In 24 uur tijd…

Spijkerbanden

Voor deze uitdaging werden de standaard wielen van de sportieve SUV verruild voor wielen met spijkerbanden – dat was alles. Gezien de barre omstandigheden die het team onderweg zou trotseren, was dat een ‘verplicht’ nummer.

Maar enkele uren daglicht

De KODIAQ RS laat Rovaniemi een uur voor middernacht achter zich. Het doel van het team is om de Noordkaap bij daglicht te bereiken. Dat klinkt gemakkelijker dan het is: in de maand februari is het op de Noordkaap maar een paar uur per dag licht. Sneeuwstormen en windsnelheden van meer dan 70 km/h maken de rit er bovendien niet eenvoudiger op…

Missie geslaagd

Om 4 uur ’s nachts steekt de KODIAQ RS via verlaten plattelandswegen de Noorse grens over. De Noordkaap wordt om 09.00 uur bereikt. Voor het team is echter nauwelijks tijd om de benen te strekken. Nadat er snel wat foto’s gemaakt zijn, wordt de rit terug naar Rovaniemi ingezet. De grens met Finland wordt om 15.30 uur overgestoken en om 20.17 uur bereikt de KODIAQ RS zijn bestemming. In iets meer dan 21 uur heeft het team 1417 kilometer afgelegd. Missie geslaagd.

Lees ook: Rallykampioen test de ŠKODA KODIAQ RS