Leusden,
23
augustus
2020
|
07:00
Europe/Amsterdam

In deze landen kun je je dashcam beter niet gebruiken

In deze landen kun je je dashcam beter niet gebruiken

Samenvatting

Met een dashcam kun je ongelukken, prachtige routes en dronken Russen filmen. Dat laatste heeft het internet ons geleerd. Maar afhankelijk van het land waarin je rijdt, kan een dashcam je ook in problemen brengen.

De wetgeving omtrent dashcams wisselt per land en vaak is niet duidelijk wat er nu wel en niet mag. Weet jij bijvoorbeeld hoe het met onze buurlanden zit? Of in welk land zelfs het bezit van een dashcam al verboden is? Laten we samen een roadtrip door Europa maken.

Deze roadtrip wordt je aangeboden door de nieuwe ŠKODA OCTAVIA. De ruime gezinsauto is leverbaar met een USB C-aansluiting bij de binnenspiegel, speciaal bedoeld om een dashcam van stroom te voorzien.

Duitsland

Wil je opscheppen over je snelheidsrecord op de Duitse autobahn? Zorg er dan voor dat mensen en nummerborden niet herkenbaar in beeld komen. Schending van de privacy weegt zwaar in Duitsland.

België

Het beeldmateriaal is alleen voor eigen gebruik, want zonder toestemming van de gefilmde personen mag je de video niet publiceren. Wanneer je beelden van een ongeval als bewijs wilt gebruiken, moet je dat direct vertellen aan de betrokkenen.

Luxemburg

Goedkoop tanken in Luxemburg wordt een stuk duurder als je op de bon wordt geslingerd voor dashcamgebruik. Je mag een dashboardcamera wel meenemen, maar niet gebruiken.

Frankrijk

Net als in andere landen, mag de dashcam het zicht niet belemmeren en dien je de privacy van je medeweggebruikers te respecteren. Wil je beelden gebruiken als bewijs, dan moet je ze aan de Franse politie overhandigen.

In deze landen kun je je dashcam beter niet gebruiken

Zwitserland

In Zwitserland is het ingewikkeld. Het gebruik van een dashcam is niet verboden, maar er zitten wel haken en ogen aan. Zo moet je in de eerste plaats een legitieme reden hebben om te filmen – zomaar voor de lol is geen goed excuus. Ten tweede moeten alle mensen in beeld weten dat ze gefilmd worden, en dat is niet realistisch. Bovendien mag je alleen korte fragmenten vastleggen en niet honderden kilometers natuurpracht (en alle auto’s en mensen die je onderweg tegenkomt). Wij zouden de dashcam wegstoppen.

Hongarije

In Hongarije zijn de regels vreemd: je mag een dashcam gebruiken voor privédoeleinden, maar verdere uitleg uitbreekt. En de video zelf moet van slechte kwaliteit zijn, dus met een lage resolutie en stotterend beeld. Veel dashcams zijn zo in te stellen, maar of dat de moeite waard is …

Griekenland

Hier zijn de regels bovenal vaag. Alles meer dan filmen voor privégebruik is in Griekenland vragen om gedoe. En als je op vakantie bent, zit je niet te wachten op gedoe.

Oostenrijk

In Oostenrijk moet je voorzichtig zijn. Tot voor kort kreeg je een boete als er een dashcam achter je voorruit zat, ook als-ie uit stond. Tegenwoordig zijn er strenge regels voor vaste camera’s die de openbare ruimte filmen, maar volgens de Oostenrijkse autovereniging ÖAMTC zijn deze regels niet van toepassing op dashboardcamera’s. Dus haal zo nu en dan je dashcam tevoorschijn. Maar publiceer de beelden niet. Een gezicht of nummerbord dat herkenbaar is, kan leiden tot een boete van maximaal 10.000 euro.

Portugal

Portugal is heel streng: zelfs het bezit van een dashcam is verboden. De camera mag dus niet op de bijrijdersstoel liggen, of in het dashboardkastje, of diep in de kofferbak. Wat moet je doen als je door Spanje bent gereden, een land zonder strenge dashcamregels, en je arriveert bij de grens met Portugal? Je dashcam achterlaten? Wie het weet, mag het zeggen.

In deze landen is een dashcam toegestaan

Nederland is een van de vele Europese landen waarin een dashcam is toegestaan, mits de camera het zicht van de bestuurder niet belemmert en je alle gezichten en nummerborden blurt voordat je de beelden publiceert.

De lijst van dashcam-vriendelijke landen is als volgt: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Georgië, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Macedonië, Malta, Moldavië, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Polen, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Bovenstaande informatie was actueel op 1 juli 2020.

Lees ook: Ik ga op vakantie en neem mee: alles