Leusden,
03
februari
2022
|
07:00
Europe/Amsterdam

In deze landen staan ŠKODA’s autofabrieken

In deze landen staan ŠKODA’s autofabrieken

Samenvatting

ŠKODA’s worden overal ter wereld gekocht én gebouwd. We hebben twaalf autofabrieken verspreid over zes landen. Bekijk de infographic om te ontdekken waar jouw favoriete ŠKODA van de band rolt.

De grootste autofabriek staat in Mladá Boleslav. Meer dan de helft van alle nieuwgebouwde ŠKODA’s komen hier vandaan. In de Tsjechische thuishaven worden ook de meeste modellen geproduceerd, namelijk de FABIA, de SCALA, de KAMIQ en de OCTAVIA, plus de iV-modellen OCTAVIA iV en ENYAQ iV. ŠKODA is er trots op dat de elektrische SUV in Tsjechië van de band rolt en niet bij Volkswagen in Duitsland, zoals alle andere elektrische modellen op basis van het MEB-platform.

Voordat de nieuwe FABIA in productie ging, kreeg de productielijn een 110 miljoen euro kostende technologie-opkikker. Nieuwe productierobots nemen voortaan de fysiek zware klussen voor hun rekening. ŠKODA produceert in Mladá Boleslav ook ruim honderdduizend accupakketten voor plug-in hybrides, vierhonderdduizend handgeschakelde versnellingsbakken en 1,4 miljoen assen.

Grote ŠKODA-modellen uit Kvasiny

De fabriek in Kvasiny (Tsjechië) staat in het teken van de grote ŠKODA-modellen. Hier worden de SUPERB en SUPERB iV vervaardigd, samen met de KAROQ en de KODIAQ. Beide SUV-modellen werden afgelopen jaar vernieuwd.

In Tsjechië staat nog een ŠKODA-fabriek, maar die ontbreekt in het overzicht omdat er geen auto’s van de band rollen. In Vrchlabí worden elk jaar honderdduizenden automatische versnellingsbakken gemaakt voor ŠKODA zelf en voor andere merken binnen de Volkswagen Group. De hypermoderne productievestiging is de eerste CO2-neutrale ŠKODA-fabriek.

Zes autofabrieken in Rusland en China

In het Russische Kaluga wordt een RAPID in sedanvorm voor de lokale markt gebouwd. De productielijn in het 600 kilometer verder oostwaarts gelegen Nizhny Novgorod is ingeregeld voor de productie van de OCTAVIA, KAROQ en KODIAQ. De ŠKODA-fabrieken in Rusland waren in 2021 verantwoordelijk voor ruim tien procent van de nieuw gebouwde auto’s.

In China rollen op vier plaatsen nieuwe ŠKODA’s van de band. Tussen de modellen zitten bekende namen als de OCTAVIA, SUPERB, KAMIQ, KAROQ en KODIAQ, maar ook bijzondere versies die in Nederland niet te koop zijn, zoals de KAMIQ GT en de KODIAQ GT. Qua productie-aantallen moeten de Chinezen de Russen voor laten gaan.

ŠKODA bouwt de KUSHAQ en SLAVIA in India

De productiecijfers van de twee fabrieken in India zijn niet enorm (ruim 3 procent van het totaal), maar er zitten spannende nieuwe modellen bij zoals de KUSHAQ (een compacte SUV) en de SLAVIA. De SLAVIA is een middenklasse sedan die voor 95 procent bestaat uit lokaal vervaardigde componenten en materialen. Dat houdt de prijzen laag en de auto’s betaalbaar. ŠKODA produceert in India ook motorblokken voor zijn eigen modellen en die van Volkswagen en Audi.

Lees ook: Dit is de beste manier om een autofabriek te onderhouden

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.