Leusden,
26
maart
2022
|
10:00
Europe/Amsterdam

Klaar voor de lente! Check jouw ŠKODA op deze 7 punten

Klaar voor de lente! Check jouw ŠKODA op deze 7 punten

Samenvatting

In de lente verruil je de winterbanden voor zomerbanden, maar dan ben je er nog niet. Voor de zekerheid (en om je ŠKODA te vertroetelen) controleer je deze 7 punten.

 

Moderne auto’s zijn heel slim. Grote en kleine gebreken worden automatisch gesignaleerd en doorgespeeld aan de bestuurder. Zelfs een te lage bandenspanning uit zich in een waarschuwing op het dashboard. Vervolgens kun je zelf de luchtcompressor ter hand nemen en veilig je weg vervolgen.

Heb je helemaal niets met auto’s of techniek en weet je het ventieldopje überhaupt niet te vinden, dan kun je altijd de hulp inroepen van de ŠKODA-dealer. Wees gerust: voor de onderstaande tips heb je maar een klein beetje autokennis nodig.

1. Vul de vloeistoffen bij

In de wintermaanden hebben je ruitensproeiers overuren gedraaid. De hoogste tijd om het reservoir bij te vullen. ŠKODA voorziet steeds meer nieuwe modellen van de slimme dop die in een trechter verandert. Zo’n handige Simply Clever-oplossing die morsen tegengaat, maakt je extra blij dat je in een ŠKODA rijdt.

Nu de motorkap toch openstaat: controleer meteen of de auto genoeg motorolie, koelvloeistof en remvloeistof heeft. In het instructieboekje van de auto staat van alle drie vloeistoffen hoe je dit doet en waarop je moet letten. Misschien ontdek je wel dat jouw ŠKODA het oliepeil ook vermeldt in het infotainmentsysteem.

2. Controleer de ruitenwisserbladen

De flexibele bladen van je ruitenwissers slijten door gebruik. Zeker in de winter, als het rubber gaat scheuren door wisselende temperaturen. Wisserbladen over een bevroren voorruit laten bewegen, is ook niet gezond. Mogelijk sluit de rubberstrip nu niet meer goed aan op het glas. Start de lente daarom met een kritische inspectie zodat je goed zicht hebt en houdt.

3. Maak de EHBO-verbanddoos compleet

Wij willen vingers zien; wie gebruikt bij een snijwondje altijd een pleister uit de dichtstbijzijnde verbanddoos en vult de voorraad vervolgens nooit aan? Medewerkers van ŠKODA zijn al gewend om de EHBO-verbanddoos met enige regelmaat te controleren, want er staat een houdbaarheidsdatum op. En in ŠKODA’s thuisland Tsjechië kan een ‘bedorven’ verbanddoos resulteren in een boete van 80 euro. In Nederland geldt die regel niet en is een verbanddoos in de auto ook niet verplicht. Maar het is wel handig om er eentje bij je te hebben en het EHBO-tasje van ŠKODA kost minder dan twee tientjes…

4. Meet de profieldiepte van je banden

Maak je al plannen voor de zomervakantie? Dan is het slim om in de lente de profieldiepte van alle vier de banden na te lopen, zodat je alle tijd hebt om versleten banden te laten vervangen. De wettelijk verplichte profieldiepte is minimaal 1,6 millimeter, dus bij 2,0 millimeter wordt het echt tijd voor nieuw rubber. ŠKODA’s nieuwste ijskrabber heeft een profieldieptemeter. Bij de ENYAQ iV zit de krabber niet in de tankklep, maar in de achterklep.

5. Zet de airco op koud

Terwijl de worteltjes gezaaid worden, denk jij aan de peentjes die je gaat zweten in de zomer. Daarom wil je in de lente checken of de airconditioning goed werkt en ijskoude lucht uitblaast. Zo niet, dan kun je beter de zomerdrukte voor zijn en vandaag al een Airco Service met geurbehandeling inplannen.

6. Leer wat waarschuwingslampjes betekenen

Wist je dat je een 12 jaar oude ŠKODA nieuwe trucjes kunt leren? Met een datastekker en de ŠKODA Connect LITE-app laat je hem ‘praten’ met je mobiele telefoon. Dat opent een wereld van leuke en handige mogelijkheden. Zoals inzicht krijgen in je rijstijl en opzoeken wat een bepaald waarschuwingslampje op het dashboard betekent.

7. Benut de kennis van de ŠKODA-dealer

Kom je ergens niet uit en heb je behoefte aan een second opinion, of wil je je ŠKODA trakteren op een uitgebreide onderhoudsbeurt, maak dan een afspraak bij de dichtstbijzijnde ŠKODA-dealer. In de werkplaats kunnen ze ook foutcodes uitlezen, de remmen nalopen en checken of je 12V-batterij gezond is. Is jouw ŠKODA 5 jaar of ouder? Dan krijg je 15 procent korting op onderhoud - vraag jouw dealer naar Economy Service.

Lees ook: Zo lang gaat de accu van een elektrische auto mee

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.