Leusden,
31
januari
2018
|
11:58
Europe/Amsterdam

ŠKODA fabriceert twee miljoenste DQ 200 DSG-transmissie in Vrchlabí

ŠKODA fabriceert twee miljoenste DQ 200 DSG-transmissie in Vrchlabí

  • Vrchlabí bouwt dagelijks 2.200 DSG-transmissies
  • ŠKODA AUTO en de Volkswagen Group investeerden 250 miljoen euro in de bouw van de Tsjechische DQ 200-fabriek
  • DSG-transmissie gebruikt in ŠKODA modellen, maar ook in andere voertuigen uit de Volkswagen Group

ŠKODA heeft in de Tsjechische fabriek in Vrchlabí een mijlpaal bereikt met bouw van de twee miljoenste DQ 200 DSG-transmissie. Sinds de start van de fabricage in september 2012 is de automatische zeventraps versnellingsbak met dubbele koppeling leverbaar voor talrijke ŠKODA modellen, maar wordt de transmissie ook gebruikt voor andere voertuigen van de Volkswagen Group. De high tech fabriek in Vrchlabí fabriceert dagelijks 2.200 exemplaren van de efficiënte DSG-transmissie.

De zeventraps transmissie met dubbele koppeling DQ 200 is een van de modernste in zijn soort. Hij maakt vooral indruk door extreem soepel en bliksemsnel te schakelen. Om de DSG-transmissie te kunnen produceren, bouwde ŠKODA de fabriek in Vrchlabí in 2012 om, wat een investering van zo’n 250 miljoen euro vereiste. Het is nu een van de modernste componentenfabrieken uit de branche. Bij de fabriek zijn zo’n duizend mensen werkzaam, waarmee het een van de belangrijkste banenmotoren in de regio is.

State of the art machines

ŠKODA gebruikt bij de productie van de DQ 200 DSG versnellingsbak state of the art machines, zoals robots die ‘meedenken’ met de werknemers. Die robots ondersteunen de medewerkers bij ingewikkelde handelingen tijdens de bouw van de DSG-transmissie, zoals een precisieklus als het monteren van de koppelingsplunjer. Een zogenaamde handling-robot levert tientallen machines onderdelen aan en brengt lege containers terug naar het magazijn in automatisch bestuurde voertuigen.

De fabriek van Vrchlabí maakt al meer dan zeventig jaar deel uit van het productienetwerk van ŠKODA AUTO. De locatie ging in 2012 op de schop en is omgevormd van een autofabriek tot een geavanceerde componentenfabriek. ŠKODA bouwde binnen achttien maanden een nieuwe fabriekshal en moderniseerde bestaande productiehallen. De snelle ombouw voor de productie van de DQ 200 DSG en de ontwikkeling van de locatie leverden de fabriek in Vrchlabí in 2015 de Europese titel 'Factory of the Year' op. Dit is een van de meest prestigieuze prijzen voor de toeleveringsindustrie in Europa.