Leusden,
16
juli
2021
|
07:00
Europe/Amsterdam

Laat je niet foppen! 5 fabels over elektrische auto´s

Laat je niet foppen! 5 fabels over elektrische auto´s

Samenvatting

Iedereen heeft een mening over elektrisch rijden. Jij bent wellicht een voorstander, maar je buurman is er nog niet klaar voor. Wat je standpunt ook is, laat je niet foppen door deze fabels.

In dit bericht rekenen de experts van ŠKODA voor eens en altijd af met vijf onwaarheden omtrent elektrisch rijden. Lees hun antwoorden, steek er iets van op en bepaal voor jezelf of een elektrische auto iets voor jou is. Leuk om te weten: de ŠKODA ENYAQ iV is op dit moment de bestverkochte EV van Nederland.

Fabel 1: Elektrische auto’s zijn slecht voor het milieu

“Om te beginnen stoten elektrische auto’s lokaal geen CO2 uit. Zo dragen ze bij aan een schonere lucht in binnensteden. Maar hoe milieuvriendelijk een elektrische auto werkelijk is, hangt af van hoe een land stroom opwekt. De verschillen zijn groot, maar overal neemt de druk toe om stroom van hernieuwbare bronnen te maken. In veel landen wordt al meer groene dan grijze stroom gebruikt.” Dat vertelt Petr Konopka van het MEB-modelteam. De ENYAQ iV is gebouwd op het MEB-platform. 

In Nederland kun je er zeker van zijn dat je altijd op groene stroom rijdt. Om dat mogelijk te maken, werkt ŠKODA samen met Shuttel. Hun stroom is afkomstig uit Europese windturbines en is daarmee 100 procent groen en CO2-neutraal. Overal waar je de Shuttel-laadsleutelhanger gebruikt - thuis, op het werk, publiek of bij snelladers – laad je groene stroom.

Fabel 2: De batterijcapaciteit rent achteruit

“Het is waar dat de accu’s van alle elektrische auto’s langzaam in capaciteit afnemen, dus ook van de ŠKODA ENYAQ iV. Maar wees gerust: we garanderen onze klanten dat er minimaal 70 procent van de capaciteit beschikbaar blijft, gedurende 8 jaar of 160.000 kilometer”, belooft Jan Špatný van het eMobility-team.

Fabel 3: Het onderhoud is ingewikkeld en peperduur

“Integendeel, eigenaren besparen geld op het reguliere onderhoud. Er hoeven geen brandstoffilters of bougies vervangen te worden en geen kleppen gesteld. De remmen gaan zelfs langer mee, aangezien er veel meer op de motor wordt afgeremd. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit meer langs de ŠKODA-dealer hoeft. De onderhoudsintervallen zijn vergelijkbaar met die van conventionele auto’s, maar de werkzaamheden zullen sneller klaar zijn en goedkoper uitvallen.” Aldus eMobility-expert Jan Špatný.

Fabel 4: De batterij kan in brand vliegen

“Het risico op brand is niet groter dan bij auto’s met een verbrandingsmotor. Dat heeft de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, de ADAC, aangetoond. Elektrische auto’s hebben een systeem dat de accu loskoppelt bij een ongeval. Als er toch brand ontstaat, wordt er op een andere manier geblust. De hulpdiensten hebben daar al goed werkende procedures voor. En er wordt een speciaal blusmiddel ontwikkeld voor accu´s dat geen chemische reacties veroorzaakt”, weet Zbyšek Orzech van de ŠKODA-brandweer. 

Fabel 5: Er zijn veel te weinig laadpalen

“Het netwerk van laadpalen groeit met de dag en bestrijkt nu al probleemloos alle Europese hoofdwegen. Met een laadsleutelhanger van Shuttel kun je terecht bij 90 procent van de laadpunten verspreid door Europa. Wanneer je een route uitstippelt naar afgelegen locaties, moet je nog wel goed opletten waar je kunt opladen. Het navigatiesysteem van de ENYAQ iV helpt bestuurders bij het vinden van geschikte laadstations. Wat betreft het woon-werkverkeer, hebben veel automobilisten genoeg aan alleen thuis opladen”, aldus projectmanager Klára Schönfeld.

De voorlaatste keer dat we ze telden, in april 2020, waren er in Nederland 54.457 publieke laadpunten en 1.363 snellaadstations. Een jaar later is de teller opgelopen tot 71.726 laadpalen en 2.326 snelladers. Zo snel gaan de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden.

Lees ook: Simply Clever! Zo komt de ENYAQ iV verder op een volle accu