Leusden,
29
oktober
2021
|
11:12
Europe/Amsterdam

Licht in de duisternis! ŠKODA's met LED Matrix-koplampen

Licht in de duisternis! ŠKODA's met LED Matrix-koplampen

Samenvatting

Wintertijd: de klok gaat een uur terug, de koplampen van je auto draaien overuren. Voor optimaal zicht in de duisternis, bestel je een van de vier ŠKODA-modellen met LED Matrix-koplampen.

Wanneer het wintertijd wordt, gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag een uur achteruit. Dan wordt het nog vroeger donker en rijd je ´s avonds nog langer in de duisternis. Geen fijn idee als je huidige auto waxinelichtjes als koplampen heeft. Maak er een punt van om je nieuwe ŠKODA met LED Matrix-koplampen te bestellen. Die veranderen nacht in dag.

Sinds de laatste keer dat we over LED Matrix-koplampen schreven, is het aantal ŠKODA-modellen dat je kunt bestellen met de geavanceerde verlichting verdubbeld van twee naar vier. Hieronder zetten we ze op een rij, met de bijbehorende uitvoeringen.

4 ŠKODA's met LED Matrix-koplampen

Uiteraard is onze elektrische SUV te bestellen met geavanceerde koplampen. De Sportline-uitvoering wordt zelfs standaard geleverd met LED Matrix-verlichting. Wil je liever een ‘gewone’ iV 60 of iV 80, dan koop je het Licht-pakket erbij. Dan krijg je behalve die luxe lampen ook koplampsproeiers voor optimaal zicht. Wil je in het donker helemaal de sterren van het hemel stralen, ga dan voor een grille met ‘Crystal lighting’. Dan wordt de voorgrille van je ENYAQ iV verlicht door 130 LED-lampjes. Daar kan het verlichte rendier in de voortuin van de buren niet tegenop.

De SUPERB was de eerste ŠKODA met LED Matrix-koplampen. Ze zitten standaard op de Sportline Business-uitvoering en zijn tegen meerprijs leverbaar voor de Business Edition Plus. Ben je de duisternis nu al helemaal zat en wil je snel wegrijden in een nieuwe ŠKODA SUPERB uit voorraad, dan moet je er snel bij zijn. Op dit moment zijn er zes op voorraad en één springt eruit: een ŠKODA SUPERB 1.4 TSI iV – een plug-in hybride in Sportline Business-uitvoering. Stoer aangekleed met zwarte lak, zwarte wielen én LED Matrix.

De nieuwe ŠKODA OCTAVIA is eveneens nog beperkt uit voorraad leverbaar, maar verschil met vlaggenschip SUPERB moet er zijn. Zodoende zijn de LED Matrix-koplampen alleen optioneel leverbaar voor de Business Edition Plus- en Sportline Business-uitvoeringen. Dan hebben we het over een meerprijs van 1.290 euro. De enige OCTAVIA die de fabriek met zulke geavanceerde koplampen verlaat, is de 245 pk sterke OCTAVIA RS iV Business – de sportiefste OCTAVIA van allemaal.

Met een vernieuwde KODIAQ ben je spekkoper: zowel de Business Edition Plus als de Sportline Business schijnt fel de wereld in zonder medeweggebruikers te verblinden. Met andere woorden: LED Matrix zit standaard op deze twee uitvoeringen. Voor wie het nieuws gemist heeft: de grote 7-persoons auto is tegenwoordig ook leverbaar met Virtual Cockpit. De nieuwe voorbumper, de verticale grille en de hoge motorkap geven de vernieuwde SUV meer smoel. 

De voordelen van LED Matrix-koplampen

Het is geen abracadabra wat LED Matrix-koplampen doen. De naam verklapt alles: het zijn koplampen die LED-lampen gebruiken en met Matrix-techniek werken. De ideale koplamp heeft beide eigenschappen, want LED-licht lijkt op dat van daglicht, zodat je als bestuurder minder snel vermoeid raakt. Matrix-techniek wil zeggen dat andere weggebruikers niet verblind worden. Het systeem gebruikt de camera achter de voorruit om verkeersdeelnemers te spotten, waarna delen van jouw koplampen worden uitgeschakeld. Het licht gaat uit in dat deel van de lichtstraal waarin de voor- of tegenliggers rijden.

Aangezien niemand wordt verblind, kun je de volle lichtstraal van de koplampen gebruiken. In een ŠKODA met LED Matrix -koplampen hoef je alleen de verlichting op de automatische stand te zetten. Vervolgens wordt het grootlicht met dimmende werking automatisch ingeschakeld. Dat maakt rijden in het donker veiliger én comfortabeler. Dat is dubbel winst.

Lees ook: ENYAQ iV: de voordelen van snelladen met 50, 100 of 125 kW

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.