Leusden,
04
maart
2021
|
07:00
Europe/Amsterdam

Matrix LED-koplampen: jij ziet alles en niemand raakt verblind

Matrix LED-koplampen: jij ziet alles en niemand raakt verblind

Samenvatting

ŠKODA brengt grootlicht in de duisternis, want met Matrix LED-koplampen gebruik je de volle lichtstraal van de koplampen, zonder tegenliggers te verblinden.

Matrix LED-koplampen zijn het hoogst haalbare op het gebied van autoverlichting. Het is de combinatie van LED-koplampen en Matrix-techniek. LED is superieur aan halogeen, want het bereik is groter en de kleur van het licht lijkt op die van daglicht. Dat kijkt minder vermoeiend – een bekende ergernis van rijden in het donker. De Matrix-techniek zorgt er bovendien voor dat je altijd met grootlicht kunt rijden, zonder tegemoetkomende automobilisten te verblinden.

Wat zijn Matrix LED-koplampen en wat heb je eraan?

Als je in het donker rijdt, wil je de weg en het gebied eromheen zo goed mogelijk verlichten zonder andere weggebruikers te verblinden. Matrix LED-koplampen gebruiken input van een camera achter de voorruit om andere verkeersdeelnemers te spotten, waarna segmenten van jouw koplampen worden uitgeschakeld. De auto dimt precies dat deel van de lichtstraal waar de voor- of tegenliggers in rijden. De overige segmenten blijven aan en verlichten de weg.

ŠKODA heeft zijn Matrix LED-koplampen ook aangeleerd om reflecterende oppervlakken zoals verkeersborden minder fel te belichten, zodat je geen sterretjes ziet.

Zo bedien je Matrix LED-koplampen

In een ŠKODA met Matrix LED-koplampen hoef je alleen de verlichting op de automatische stand te zetten. Vervolgens wordt het grootlicht met dimmende werking automatisch ingeschakeld.

Om de werking van de Matrix LED-koplampen te finetunen, ga je op het centrale touchscreen naar het Voertuigen-menu en dan naar Exterieur en Koplampen. Daar kun je de automatische functie van het grootlicht in- of uitschakelen, net als de bochtenverlichting. Er is ook een schuifje om aan te geven of de auto in de regen mag uitpakken met grootlicht.

ŠKODA-modellen leverbaar met Matrix LED-koplampen

De ŠKODA SUPERB kreeg in 2019 de primeur: het werd de eerste ŠKODA met LED Matrix-koplampen. Ze zitten standaard (!) op de Sportline Business-uitvoering en zijn optioneel leverbaar voor de Business Edition Plus.

De nieuwe ŠKODA OCTAVIA beschikt over een heleboel slimmigheden van ŠKODA en de geavanceerde koplampen vallen daar ook onder. Als optie voor de Business Edition Plus-uitvoering en standaard voor de ŠKODA OCTAVIA RS iV. Dat is trouwens een goed argument om de sportiefste OCTAVIA bij het thuisfront te verkopen: hij heeft de beste koplampen en dat is wel zo veilig...

Bij de ŠKODA ENYAQ iV 60 en iV 80 komen de LED Matrix-koplampen van de optielijst, compleet met koplampsproeiers voor optimaal zicht.

Lees ook: Bekijk alle handige functionaliteiten van ŠKODA

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.